Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni posjet

Gul u Bagdadu rješava pitanje Kurda i vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Abdullah Gul doputovao u dvodnevni posjet Iraku, prvi nekog turskog šefa države nakon 33 godine, tijekom kojega će dominirati pitanje prekograničnih kurdskih napada na Tursku.

Gul će se tijekom boravka u Bagdadu sastati s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem, etničkim Kurdom, i premijerom Nurijem Al-Malikijem. Prema izvorima iračkih Kurda, Gul će se sastati i s premijerom kurdske regionalne vlade Nečirvanom Barzanijem.

Pročitajte i ovo Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja Slika nije dostupna Irak traži nove mjere od Turske protiv PKK

Turska provodi pritisak na Bagdad i kurdsku regionalnu vladu da zaustave napade kurdskih pobunjenika iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) na Tursku. Ankara često optužuje iračke kurde, koji uživaju veliku autonomiju u odnosu na Bagdad, da toleriraju nazočnost PKK-a na svome području, a nekad im čak i pomažu.

Razgovori o Kurdima i vodi

Premijer Al-Maliki je posjetio Ankaru u prosincu i obećao bolju suradnju s Turskom u borbi protiv PKK-a. Predsjednik Talabani je prošli tjedan izjavio za turski dnevnik Sabah kako očekuje da će PKK slijediti želje svih kurdskih stranaka i odreći se nasilja.

Očekuje se također da će Gul sa svojim domaćinima razgovarati o pitanjima vode, odnosno o povećenju protoka vode na turskim branama na Eufratu, i energije. Posljednji turski predsjednik koji je posjetio Irak bio je Fahri Korutuerk koji je tada razgovarao s iračkim kolegom Ahmedom Hasanom Al-Bakrom, prethodnikom Sadama Huseina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene