Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao na filmu

VIDEO: Naručio vlastito ubojstvo pa optužio predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Rodrigo Rosenberg ubijen je u glavnom gradu Guatemale. Za vlastitu smrt optužio je političko vodstvo zemlje, no zapravo je sam naručio plaćenog ubojicu.

Plaćeni ubojica smaknuo je Rosenberga u Guatemala Cityju ubrzo nakon što je snimio video poruku, u kojoj za svoju smrt direktno optužuje predsjednika Ålvara Coloma i njegove suradnike.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog u Milanu Progon ne prestaje U Moskvi uhićen još jedan odvjetnik Alekseja Navaljnog, razlog je nevjerojatan Krenulo je suđenje roditeljima - 1 Najteže tek slijedi Odvjetnik roditelja žrtava masakra: "Bio sam na ispitivanju dječaka ubojice. Kad sam vidio snimke, uzrujao sam se"

Svjedočenje od 18 minuta, koje se pojavilo na odvjetnikovom pogrebu, postavljeno je na internet te je izazvalo pravi politički uragan u toj srednjoameričkoj državi.

No, za bizarni preokret pobrinula se sama žrtva: Rosenberg je sam smislio pakleni plan koji je htio podmetnuti predsjedniku. Istraga koju je proveo UN došla je do zaključka da je odvjetnik, depresivan zbog privatnih problema, a istovremeno bijesan na vlast, u pomno planiranoj zavjeri žrtvovao vlastiti život.

'Tko je mozak operacije? Zaključili smo da je to bio sam Rodrigo Rosenberg', objavio je zgroženim građanima Carlos Castresana, šef UN-ovog istražnog povjerenstva. 'On je odlučio žrtvovati vlastiti život u zamjenu za promjene u zemlji. Drugog objašnjenja nema'.

Predsjednik Colom, suočen s prosvjedima na kojima se tražila njegova ostavka, izjavio je nakon završetka istrage da država može dalje.

Od kad je emitiran, Rosenbergov video se neprestano vrti na televiziji, prodaje se na DVD-u, ima rekordnu gledanost na YouTube-u, te je izazvao toliki interes da se većina guatemalskih internetskih stranica neprestano rušila.

A snimka po svemu nalikuje onima kakve se mogu vidjeti na filmovima: 47-godišnji odvjetnik školovan na Harvardu, sjedi za svojim radnim stolom i gleda u kameru. 'Ako gledate ovu snimku to znači da me ubio Alvaro Colom', rekao je. Ustvrdio je da mu je život u opasnosti zbog korupcijskih afera predsjednika Coloma, njegove supruge i drugih visokih dužnosnika.

O zavjeri dostojnoj Agathe Christie istražitelji su izjavili da je Rosenberg snimio poruku znajući da će ga dva dana kasnije u zasjedi u blizini njegove kuće dočekati plaćeni ubojica kojeg je sam unajmio.

Nakon pojave snimke Međunarodni odbor za oprost u Guatemali, tijelo UN-a koje istražuje zločine počinjene tijekom građanskog rata u Guatemali, pokrenulo je istragu u suradnji s lokalnim tužiteljima.

Otkrili su da je Rosenberg bio utučen zbog gadnog razvoda, smrti vlastite majke i ubojstva klijenta, Halila Muse, i njegove kćeri, Marjorie, koja je bila Rosenbergova ljubavnica. Odvjetnik je i za to dvostruko ubojstvo, koje je povezao s aferom pranja novaca, također optužio vlast.

Prema istražiteljima, on je dvojicu braće, bratića njegove prve žene, zamolio da mu pomognu pronaći plaćenog ubojicu, tvrdeći da ima problema s navodnim ucjenjivačem. Braća pojma nisu imala da traže ubojicu za samog Rosenberga. 'Oni su jednostavno potražili nekog tko može obaviti taj posao', izjavio je Castresana.

Istražitelji su objavili kako su braća Francisco i Estuardo Valdes Paiz, od šefa osiguranja farmaceutske tvrtke u kojoj rade tražili da pronađe plaćenog ubojicu koji će obaviti posao za 40.000 američkih dolara. S jednom od najvećih stopa ubojstava na svijetu, u Guatemali plaćenih ubojica ima na pretek.

Istraga je utvrdila da je Rosenberg kupio dva mobitela, jedan preko kojeg je komunicirao s ubojicom, a drugi je koristio za ostavljanje prijetećih poruka samome sebi. Navodno se nadao da će video od njega napraviti mučenika te da će se otvoriti Pandorina kutija nakon koje će pasti vlast.

Konzervativci u nakon ubojstva na brzinu htjeli maknuti ljevičarskog predsjednika Coloma, koji najveću podršku ima među siromašnim potomcima Maja, ali se uspio održati na vlasti.

Rosenberg je usmrćen s tri hica u glavu te po jednim u vrat i leđa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene