Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzijska napala separatiste u Južnoj Osetiji, 15 poginulih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijske snage uz pomoć borbenih zrakoplova napale su danas rano ujutro separatističke snage u okolici glavnoga grada Južne Osetije u napadu koji su pokrenule nakon kratkotrajnog prekida vatre.

Topništvo je napadalo Chinvali, gdje je vlada Južne Osetije zakazala razgovore s ruskom mirovnim posrednikom kasnije danas, javlja Reuters i dodaje da je mnogo kuća bilo zapaljeno.

Pročitajte i ovo Snimka potjere za napadačem u Londonu Ubio 13-godišnjeg dječaka VIDEO Objavljena snimka potjere za napadačem u Londonu: "Ulazi ljudima u vrtove! Zaključajte vrata!" Muškarac s mačetom Oglasio se gradonačelnik VIDEO Objavljena jeziva snimka užasa u Londonu: U napadu mačetom ubijen 13-godišnjak, ranjeno još nekoliko ljudi

Rusija, glavni zaštitnik separatista koji kontroliraju pokrajinu od rata početkom 90-ih, a kojim je Južna Osetija izborila otcijepljenje, ali ne i međunarodno priznanje, optužuje Gruziju za nepouzdanost i poziva svijet da spriječi "masovno krvoproliće".

Kriza budi strah od izbijanja rata u regiji koja leži na tranzitnom području za dopremu energenata i gdje se Rusija i Zapad natječu oko utjecaja.

Reuters piše da je Gruzija operaciju pokrenula nakon tjedan dana sukoba sa snagama Južne Osetije u kojima je 20 osoba ubijeno, nastojeći vratiti odmetnutu pokrajinu.

"Moramo uspostaviti ustavni poredak u cijeloj regiji", rekao je na gruzijskoj televiziji zapovjednik gruzijskih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji Mamuka Kurašvili.

U glavnome gradu Južne Osetije Chinvaliju, tisuće ljudi potražile su sklonište od granatiranja u podrumima.

Ruska televizija prikazala je snimke zapaljenih kuća

Najmanje je 15 osoba ubijeno noću na petak u bombardiranju Chinvalija, glavnoga grada odmetnute gruzijske pokrajine Južna Osetija koju tuku gruzijske snage, navela je ruska televizija.

"Potvrđujem da ima najmanje 15 mrtvih", rekao je dopisnik ruske televizije Andrej Čistjakov iz Chinvalija.

Agencija Interfax iz Moskve citira ruskog dužnosnika koji je rekao da gruzijska vojna operacija pokazuje kako se službenom Tbilisiju ne može vjerovati te da NATO trebao razmotriti svoj plan da uključi u svoje članstvo tu bivšu sovjetsku republiku.

"Gruzijski korak je apsolutno neshvatljiv i pokazuje da se gruzijskom vodstvu nimalo ne može vjerovati", rekao je Jurij Popov, ruski izaslanik upućen u regiju kako bi posredovao i dogovorio pregovore između gruzijske vlade i vlade Južne Osetije.

Iz Moskve je agencija Interfax prenijela ranije da stotine dobrovoljaca iz Rusije i Abhazije kreću prema Južnoj Osetiji u petak kako bi pomogle otcijepljenoj pokrajini u borbi protiv gruzijskih snaga.

Agencija citira i Sergeja Bagpasha, prvog čovjeka Abahazije, još jedne gruzijske odmetnute pokrajine koji je ustvrdio kako je "oko 1000 abhaskih dobrovoljaca krenulo je prema Južnoj Osetiji".

Gruzijske snage teškim oružjem tuku glavni grad odmetnute pokrajine Južne Osetije i u napadu ima "mrtvih i mnogo ranjenih", javljaju agencije noću na petak, nekoliko sati nakon što je gruzijski predsjednik objavio prekid vatre.

"Gruzijske snage tuku Chinvali (glavni grad Južne Osetije). Bombardiraju grad", rekao je Eduard Kokoiti, predsjednik otcijepljene, ali međunarodno nepriznate Južne Osetije, prenose ruske novinske agencije.

"Siloviti sukobi su u tijeku", rekao je Kokoiti za agenciju Interfax i nazvao "napad" na Chinvali "perfidnom i zlom" akcijom gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija.

Agencija France presse prenosi da ima "mrtvih i mnogo ranjenih", citirajući riječi dužnosnika Južne Osetije, a Reutersov dopisnik javlja o intenzivnoj vatri na različitim lokacijama oko Chinvalija.

Novi sukobi počeli su samo nekoliko sati nakon što je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili putem televizije obznanio naciji da je zapovijedio svojim snagama "prekid vatre" u Južnoj Osetiji i pozvao sve strane da "nastave pregovore" kako bi pronašle miroljubivo rješenje za izlazak iz krize.

Južna Osetija otcijepila se od Gruzije nakon rata 1991.-1992. u kojem su tisuće poginule. Međunarodna zajednica ne priznaje njezinu neovisnost i Južna Osetija održava tijesne veze s Rusijom i sjevernom Osetijom.

Mirovne snage od 500 ljudi, iz Rusije, Gruzije i Sjeverne Osetije nadziru prekid vatre. 

Gruzijska vlada odlučila je uspostavili ustavni red u zoni sukoba, objavio je nešto ranije general Mamuka Kurašvilili, zapovjednik gruzijskih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji.

Napetosti oko Južne Osetije i Abhazije, druge otcijepljene gruzijske pokrajine, u porastu su od 2004. godine, otkako je na vlast u Gruziji došla nova prozapadna vlada koja nastoji prekinuti tijesne veze s Rusijom u korist jačanja veza sa Zapadom.

Službena Moskva pomaže i Abhaziju i Južnu Osetiju, a Gruzija je optužuje da to čini kako bi ih pripojila sebi. Moskva zauzvrat optužuje Gruziju da dvije regije želi silom vratiti pod svoju vlast.

Rusija: zaustaviti krvoproliće u Gruziji, saziva sjednicu VS UN
Nije prekasno zaustaviti krvoproliće i nove žrtve, poručila je u petak službena Moskva, na čiji su se poziv članice Vijeće sigurnosti odazvale za hitnim sastankom zbog napada gruzijskih snaga na Južnu Osetiju.

"Nije prekasno spriječiti masovno krvoproliće i nove žrtve", poručio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Boris Malahov na televiziji Vesti-24.

Rusija će "nastaviti napore kako bi spriječila krvoproliće i vratila mir u Južnu Osetiju", priopćio je ruski MVP i pozvao gruzijsko vodstvo "da se vrati civiliziranom načinju rješavanja složenih problema".

Članice Vijeća sigurnosti UN-a prihvatile su ruski zahtjev za održavanjem hitne kasne sjednice u četvrtak navečer po njujorškom vremenu nakon što je Gruzija poslala vojsku na svoju odmetnutu pokrajinu Južnu Osetiju.

Sjednica treba početi u 11 sati po mjesnom vremenu (5 sati po srednjoeuropskom) i razmotriti "stanje u Gruziji", rekao je diplomat iz Belgije koja trenutačno predsjeda Vijećem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene