Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzija potpisala sporazum o primirju, ruski oklopnjaci na 40 km od Tbilisija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili potpisao je u petak sporazum o primirju s Rusijom koji štiti gruzijske interese unatoč ustupcima Moskvi.

Stojeći pored njega, američka državna tajnica Condoleezza Rice kazala je da će ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisati identičan dokument.

Pročitajte i ovo Marš u Jeruzalemu Predvodile ih obitelji otetih Tisuće Izraelaca autocestom umarširale u Jeruzalem: Stigli su do Netanyahuove rezidencije Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je


"Ovim potpisom Gruzije, ovo mora stupiti na snagu i to sada", rekla je.


Potreseni Saakašvili rekao je da se neće "nikada, baš nikada predati" u razračunavanju s Rusijom, optuživši Zapad da je prizvao rusku agresiju uskrativši Gruziji članstvo u NATO-u.


Saakašvili je kazao da je Rusija protumačila NATO-ovo ignoriranje Gruzije kao kapitulaciju.


Gruzijski predsjednik nije izgledao oduševljen sporazumom o primirju, ali Rice je kazala da je to dobar način da se sve snage vrate na svoje prijašnje položaje.


Istaknula je da potpisani sporazum obvezuje Rusiju da odmah povuče svoje snage iz Gruzije.


"Gruzija je bila napadnuta" i svijet mora pomoći da njezina neovisnost i granice ostanu nepovrijeđeni, dodala je, nakon gotovo petosatnog sastanka sa Saakašvilijem.


"Ovo nije gotovo", rekao je Saakašvili. "Moramo učiniti sve kako bismo spriječili ovakvo ponašanje u budućnosti."


Rice je kazala da je došlo vrijeme da se "počne razgovarati o posljedicama onoga što je Rusija učinila". "To postavlja pitanje kakvu ulogu Rusija doista kani igrati u međunarodnoj politici."


"Ovo nije sporazum o budućnosti Abhazije i Južne Osetije", rekla je ranije Rice. "Riječ je o tome kako da ruske snage odu."


Sporazum predviđa povlačenje ruskih borbenih snaga iz Gruzije, ali dopušta ostanak ruskih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji i ograničene i privremene ophodnje unutar deset kilometara izvan granica tog područja, do dolaska međunarodnih promatrača.


Sporazum također ne obvezuje Rusiju da poštuje "teritorijalnu cjelovitost" Gruzije, nego govori o gruzijskoj "neovisnosti" i "suverenosti", što znači da Moskva ne prihvaća nužno da su Južna Osetija i Abhazija dio Gruzije.

Ruski oklopnjaci su na 40 km od Tbilisija

Konvoj od deset ruskih oklopnih vozila krenuo je u petak iz gruzijskog strateškog grada Gorija, u središtu zemlje, i zaustavio se na 40 km od Tbilisija, izvijestio je novinar agencije France Presse.


Povorka u kojoj je na prvom vozilu bila izvješena ruska zastava, prešla je oko 25 km iz Gorija u smjeru Tbilisija i zaustavila se na udaljenosti od 40 km od gruzijske prijestolnice, kraj sela Igojeti.


Konvoj se tada podijelio i polovica vozila je krenula na sjeveroistok, prema selu Lamiskana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene