Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gruzija optužuje Moskvu da priprema oružani napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gruzijski ministar vanjskih poslova David Bakradze optužio je Moskvu da priprema "vojnu agresiju velikih razmjera" nakon najavljenog pojačanja ruskih snaga na području Abhazije i Južne Osetije.

"Teško je povjerovati da se sve ovo poduzima radi mira, to je zapravo početak oružanog napada velikih razmjera", rekao je u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Rusija, koja optužuje Tbilisi da priprema "vojnu operaciju" protiv Abhazije, objavila je u utorak da će povećati broj svojih vojnika na abhaškom teritoriju kao i u Južnoj Osetiji, drugom pobunjenom području u Gruziji.

Ni Moskva ni Tbilisi nisu obavijestili NATO o pokretanju postrojba u Abhaziji i u Južnoj Osetiji, o tomu će se u srijedu razgovarati na sjednici u sjedištu Saveza, izjavio je u srijedu čelnik NATO-a.

"Ništa nije službeno objavljeno", rekao je taj čelnik koji nije htio otkriti identitet, nekoliko sati uoči sjednice veleposlanika zemalja članica NATO-a.

"Siguran sam da će veleposlanici razgovarati o tome", istaknuo je. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer već je o tom pitanju razgovarao s ruskim veleposlanikom u NATO-u Dmitrijem Rogozinom, dodao je.

Moskva i Tbilisi gotovo svakodnevno razmjenjuju oštre izjave, napose otkako je Rusija 16. travnja najavila jačanje veza s Abhazijom i s Južnom Osetijom, kao odgovor na priznanje neovisnosti Kosova na Zapadu.

Nakon separatističkih sukoba početkom 1990-ih, ruske snage za posredovanje s 2.000 do 3.000 ljudi raspoređene su u Abhaziji pod pokroviteljstvom ZND-a (bivše sovjetske republike, osim baltičkih država). U Južnoj Osetiji razmještene su snage u kojima uz domaće sudjeluju gruzijski i ruski vojnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene