Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjednik i dalje nepoznat

Gruzija: I vlast i oporba svojataju pobjedu na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je ishod parlamentarnih izbora još uvijek nepoznat, i stranka oporbe i stranka na vlasti svojataju pobjedu na izborima.

Ishod parlamentarnih izbora održanih u ponedjeljak u Gruziji za sada je nepoznat, no i stranka na vlasti, Ujedinjeni nacionalni pokret predsjednika Mihaila Sakašvilija, i oporbeni Gruzijski san milijardera Bidzina Ivanišvilija tvrde da su pobjednici izbora.

Ubrzo nakon što je glasnogovornica Ujedinjenog nacionalnog pokreta priopćila da će vladajuća stranka imati većinu u parlamentu koji broji 150 zastupnika, Ivanišvili je poručio da očekuje da će njegova stranka imati najmanje 100 zastupnika u parlamentu.

"Pobijedili smo. Gruzijski narod je pobijedio", kazao je Ivanišvili u govoru koji je prenio oporbeni televizijski kanal TV9. Vladajući nacionalni pokret, međutim, izražava uvjerenje da je na putu da zadrži vlast.

Predizborna kampanja Sakašvilija (44), i njegova protukandidata Ivanišvilija (56), obilovala je "provokacijama" i "agresivnošću", ocijenila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Pročitajte i ovo Salome Zurabišvili Vjerovali ili ne Gruzijska predsjednica u problemu zbog - putovanja: Prijeti joj čak i opoziv Irakli Garibashvili, Andrej Plenković Početak dubljih odnosa Hrvatsku je prvi put posjetio jedan gruzijski premijer: Država na Kavkazu ugleda se na Hrvatsku

>> Gruzijski ministar ponudio ostavku zbog skandala

Sakašvili je bio miljenik Zapada koji je na vlast došao populističkom "Revolucijom ruža" 2004., a izabran je opet 2008., kada je njegov Nacionalni ujedinjeni pokret osvojio 119 od 150 parlamentarnih mjesta. No ugled mu je padao kako su rasle optužbe za autoritarizam.

Ivanišvilijeva koalicija Gruzijski san optužuje predsjednika za autokraciju, a Sakašvili tvrdi da će Ivanišvili zaustaviti modernizaciju bivše sovjetske republike i vratiti je u doba korupcije i meteža. Zapad se pribojava nestabilnosti u tom području jer je Gruzija važna za opskrbu Europe energentima iz Kaspijskog jezera, a njezina lokacija između Rusije, Irana, Turske i središnje Azije je od velike važnosti.

Poljoprivreda je glavna gospodarska aktivnost te kavkaske države od 69.700 četvornih km i 4,5 milijuna ljudi kojih su većina Gruzijci pravoslavci, s manjinskim Armencima, Rusima, Azerima, Grcima, Osetima i Abhazima.

Nezaposlenost od 16 posto i siromaštvo s 10 posto stanovništva ispod granice siromaštva, prema podacima Godišnjaka CIA-e, bile su središnje teme kampanje.

>> Picula voditelj izaslanstva OESS-a na izborima u Gruziji

Sjedinjene Države i Europska unija pozvale su na održavanje slobodnih i pravednih izbora državu koja teži postati članica NATO-a i koja je 800 svojih vojnika dala u koalicijske snage u Afganistanu.

Sakašvili optužuje Ivanišvilija da je trojanski konj Kremlja. No milijarder i ljubitelj umjetnosti koji je svoj dom oplemenio djelima slikara poput Freuda, Hirsta i Liechtensteina i platio 95 milijuna eura za Picassovo platno "Dora Maar s mačkom", prozapadno je orijentiran. Taj bogataš vrijedan pet milijarda dolara (153. na Forbesovoj listi), tvrdi da s Rusijom želi izgraditi veze prekinute kratkim ratom 2008. oko odmetnute proruske gruzijske pokrajine Južne Osetije.

Sakašvili je vlast preuzeo pošto je Revolucija ruža srušila bivšeg predsjednika Eduarda Ševardnadzea, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Sovjetskog Saveza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene