Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj nema novih slučajeva

Gripa se i dalje širi, prelazi s čovjeka na čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svinjska, odnosno gripa A (H1N1), prešla je prvi put u Njemačkoj s čovjeka na čovjeka, službeno je priopćeno u petak, pošto je medicinska sestra iz Bavarske oboljela od pacijenta koji je bio u Meksiku.

Tako se broj potvrđenih slučaja zaraze virusom H1N1 u Njemačkoj popeo na pet, a predstavnik zdravstvenih služba Joerg Hacker s Instituta Roberta Kocha sve je slučaje opisao kao 'istinski blage'. Počela je istraga o tome kako je, unatoč mjerama karantene, 42-godišnjakinja pokupila bolest od pacijenta bolnice u Mallersdorfu, sto kilometara sjeveroistočno od Muenchena. Sestra se već oporavlja, objavio je berlinski nacionalni referentni centar za gripu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

Nema novih sumnjivih slučajeva na gripu A

U Hrvatskoj u svih sedam dosad sumnjivih slučajeva nije potvrđen virus nove gripe A (H1N1), te su pacijenti pušteni iz bolnica, a novih sumnjivih slučajeva u našoj zemlji tijekom dana nije bilo, izvijestio je popodne Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe tipa A Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Mjere u zračnim lukama nisu promijenjene. I dalje vrijedi uputa osobama koje su nedavno boravile u zemljama u kojima je potvrđen lokalni prijenos bolesti, a koje imaju simptome gripe, da se jave epidemiološkoj službi. Stožer, kojem je na čelu ministar zdravstva Darko Milinović, još jedanput ističe da je hrvatski zdravstveni sustav spreman na moguću pojavu nove gripe A u Hrvatskoj.

Stožer je i dalje u 24-satnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti te će o daljnjim aktivnostima redovito izvještavati hrvatsku javnost.

Potvrđen prvi slučaj 'svinjske' gripe u Aziji

U Hong Kongu je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom H1N1, objavio je predsjednik tamošnje vlade Donald Tsang. 'Imamo prvi potvrđen slučaj svinjske gripe u Hong Kongu. Riječ je o Meksikancu koji je u četvrtak u Hong Kong doputovao iz Meksika preko Šangaja', rekao je Tsang novinarima.

Muškarac je primljen u bolnicu u četvrtak navečer zbog povišene temperature, a nalazi pretraga pokazali da je pozitivan na virus H1N1, dodao je dužnosnik uz napomenu da je stanje oboljeloga stabilno. Metropark Hotel u kojemu je odsjeo meksički državljanin, u okrugu Wanchai, vlasti su izolirale, rekao je Tsang.

U Meksiku 343 oboljelih od virusa H1N1, od kojih je 15 umrlo

U Meksiku su potvrđena 343 slučaja oboljenja od virusa H1N1, a 15 ljudi od njega je umrlo, priopćio je meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova, ocijenivši da virus 'nije tako smrtonosan' kao što se strahovalo.

'Imamo 343 bolesnika koji su zaraženi virusom. Petnaestero je nažalost umrlo', rekao je ministar, dodavši da je 11 žrtava živjelo u prijestolnici Mexicu. 'Nasreću, virus nije tako opasan. Ovo nije kao sa ptičjom gripom kod koje je stopa smrtnosti bila 70 posto', kazao je Cordova.

Potvrđena zaraza u Velikoj Britaniji

Škotska vlada potvrdila je prvi slučaj zaraze virusom svinjske gripe na području Velike Britanije, a ne tijekom putovanja u Meksiko. Muškarac, Graeme Pacitti, bio je u bliskom dodiru s dvoje Škota koji su se zarazili na bračnom putovanju u Cancunu, na jugu Meksika. Iain i Dawn Askham koji su, kako je potvrđeno, prvi oboljeli od svinjske gripe u Velikoj Britaniji, u četvrtak su napustili bolnicu pošto su pet dana proveli u izolaciji.

Drugi potvrđen slučaj te iznimno zarazne bolesti otkriven je na sjeverozapadu Engleske, čime se broj potvrđenih slučajeva u Velikoj Britaniji popeo na deset, objavilo je istodobno britansko ministarstvo zdravstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene