Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nogeng-sur-Saine

Greenpeaceovci upali u nuklearku i poručili: 'Ne postoji sigurna nuklearka‘

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Greenpeacea upali su u nuklearnu elektranu Nogeng-sur-Saine, od Pariza udaljenu 95 km, izvijestio je glasnogovornik organizacije, a informaciju je potvrdila i policija.

U priopćenju Greenpeacea stoji kako su njihovi aktivisti upali u nuklearku jutro oko 6:00 sati po mjesnom vremenu da bi ‘uputili poruku o tomu kako sigurna nuklearka ne postoji’.

U nuklearku je, kako je izvijestila žandarmerija, upalo osam aktivista. ‘Dio aktivista uspio se popeti na zaštitnu kupolu reaktora, gdje su istaknuli transparent 'Ne postoji sigurna nuklearka‘, rekao je glasnogovornik Greenpeaceal Acel Renaudin.

‘Cilj nam je bio ukazati na to da je vrlo lako ući u nuklearku’, tj. da su francuska nuklearna postrojenja lake mete, rekli su iz Greenpeacea, objasnivši kako su Nogent-sur Sine odabrali jer je najbliže Parizu. Ukupno 75 posto električne energije u Francuskoj dolazi iz 58 nuklearnih reaktora diljem zemlje.

Posebni savjetnik francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Henri Guaino, u ponedjeljak je upozorio da bi trebalo izvući pouku iz upada Greenpeaceovih aktivista u nuklearnu elektranu te razmisliti o boljoj sigurnosti nuklearnih postrojenja.

Na novinarsko pitanje o incidentu za koji je odgovornost preuzeo spomenuti pokret, Guaino je odgovorio kako je to bilo iznimno neodgovorno. ‘U svakom slučaju trebalo bi razmisliti o pojačanju osiguranja, kada je riječ o pristupu nuklearnim elektranama, dakle, trebalo bi iz ovoga izvući pouku. Ne smijemo dopustiti da se dogodi da bilo tko može tako jednostavno ući u nuklearku. Možete zamisliti što bi se sve moglo dogoditi’, kazao je Guaino. (Hina)

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane U Parizu održano veliko natjecanje u pisanju diktata - 1 Tisuće natjecatelja VIDEO/FOTO Tisuće ljudi na glavnoj pariškoj ulici: Održano masovno natjecanje u pisanju diktata

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene