Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Greenlandovi ledenjaci

''Osuđeni na propast'': Voda se jednostavno prelijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ledenjaci i ledene kape na obalama Greenlanda osuđeni su na topljenje nakon "zasićenja" prije 20 godina, navodi novo istraživanje.

Velika Ledena ploha Greenlanda sadrži drugi najveći komad obalnog leda na planeti, nakon Antarktika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASA objavila snimku Grdosije koje prijete podizanjem razine mora za 1,1 metar Slika nije dostupna Abnormalne temperature NAOČIGLED NESTAJU Pokušavaju sve da uspore masivno otapanje

Ako se sve to otopi, razina mora porasti će za više od sedam metara, što bi potopilo nizinske gradove u većem dijelu svijeta. Novo istraživanje pomoglo je objasniti zašto se obalni led, koji bi podigao razinu mora oko 3.8 centimetara do 2100. godine, počeo topiti alarmantnom brzinom. Profesor Ian Howat, glaciolog na Ohio State Universityu, je rekao: ''Te periferne ledenjake i ledene kape se može shvatiti kao kolonije leda koje su u brzom opadanju, od kojih će mnoge vjerojatno nestati u skoroj budućnosti. U tom smislu, moglo bi se reći da su 'osuđene’ na propast. Međutim, led i sam pokrov još uvijek nisu ''osuđeni'' na isti način.''

Velika unutrašnjost ledenog pokrova je bolje klimatski izolirana od okolnih ledenjaka i kapa. Također, budući da je ‘tipping point’ postignut u kasnim 90-im godinama, prije nego je zagrijavanje stvarno započelo, ukazuje se na to da su ovi periferni ledenjaci vrlo osjetljivi i prolazni u odnosu na vremenske rokove potrebne za reakciju ledene ploče.

Prije 1997. godine, otopljeni led bi bio zarobljen u drugom sloju leda, gdje bi curio u donji sloj te se opet ledio i tako bi ledenjak zapravo rastao. U međuvremenu se dogodilo zasićenje toga sloja te je ta voda, koja bi inače bila "korištena" za rast ledenjaka, jednostavno počela prelijevati preko vrhova u ocean.

Istraživanje je pokazalo kako ovo više utječe na obalne ledenjake nego na ledenu masu unutrašnjosti, isto tako je pokazalo da su promjene brze i objasnilo kako se zapravo događaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene