Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament odobrio mjere štednje

Poput ratne zone: 100.000 Grka palilo zgrade po Ateni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je parlament izglasao mjere štenje, bijesni Grci počeli su paliti zgrade u Ateni.

Grčki parlament odobrio je nepopularne mjere štednje kako bi osigurao pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda te izbjegavanje bankrota, prenio je Reuters.

Pročitajte i ovo Koliko štedimo? - 2 LIJEPA SVOTA Koliko štede Hrvati? Pogledajte gdje se u Hrvatskoj najviše, a gdje najmanje štedi Slika nije dostupna Erotski sajam bez kupaca Kriza pogodila i seks industriju u Grčkoj

Prije glasovanja u parlamentu o toj odluci, na ulicama Antene izbili su veliki neredi u kojima su neke zgrade zapaljene, a ima i ozlijeđenih. Protesti su se proširili i po drugim grčkim gradovima, ali i na turistička odredišta poput otoka Krete i Krfa.

Sukobi prosvjednika i policije eskalirali su kada se više od 100.000 Grka u Ateni zaputilo prema parlamentu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo drastičnim mjerama štednje prema kojima će bez posla ostati svaki peti zaposlenik javne službe te će minimalna plaća biti smanjena za jednu petinu.

U Ateni je gorjelo više od deset zgrada, uključujući i kino, banku, kafić, a prosvjednici su razbijali i trgovine u najgorim prosvjedima u Grčkoj u posljednjih nekoliko godina.

Više od 120 građana i 60 policajaca ozlijeđeno je u sukobu policije koja je bacala velike količine suzavca i stotinjak tisuća prosvjednika koji su bili 'naoružani' Molotovljevim koktelima.

Policija je uhitila 67 vandala i 70 prosvjednika, a najmanje 70 prosvjednika završilo je u bolnici.

Premijer Lucas Papademos poručio je da se takvi protesti neće tolerirati te pozvao na zaustavljanje nereda.

>> Atena: Policija suzavcem obuzdava 25.000 prosvjednika

Usvojeni zakon Grčkoj bi, smanjenjem plaća, mirovina i otpuštanjima, trebao uštedjeti 3,3 milijarde eura i osigurati da izbjegne bankrot idućeg mjeseca.

Grčki premijer: nasilje nećemo tolerirati

Papademos je poručio da neće tolerirati nasilje nakon što su u nedjelju maskirani prosvjednici zapalili nekoliko trgovina, kafića i kina u središtu Atene protiveći se novom sporazumu o mjerama štednje koji Grčkoj treba osigurati pomoć EU-a i MMF-a te izbjegavanje bankrota.

'Vandalizam, nasilje i destrukcija nemaju mjesta u demokratskoj zemlji i nećemo ih tolerirati', rekao je.

Papademos je potaknuo parlamentarne zastupnike da potvrde započete reforme ocijenivši kako bi svaka 'pogrešna odluka' mogla voditi u katastrofalnu grešku i izlazak iz euro zone.

Grčka državna televizija izvijestila je da su se neredi iz Atene proširili i na ostali dio zemlje, na otoke Krf i Kretu te na grad Solun, kao i na gradove u središtu Grčke. U grčkom glavnom gradu neredi su pak najgori od 2008. kada je nasilje u Grčkoj trajalo tjednima nakon što je policija usmrtila 15 godišnjeg učenika.

Grčki parlament počeo je u srijedu popodne raspravu o zakonu koji bi smanjenjem plaća, mirovina i otpuštanjima Grčkoj trebao uštedjeti 3,3 milijarde eura i osigurati da izbjegne bankrot idućeg mjeseca. (I.D./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene