Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ECB je ključna

Grčka traži pomoć za banke da ih se održi na životu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova grčka ljevičarska vlada, koja s partnerima eurozone nastoji ispregovarati ublažavanje tereta duga, pozvala je u srijedu Europsku središnju banku (ECB) da održi njihove banke na životu, ali Njemačka odbacuje ideju bilo kakvog ustupka glede dogovorenih strogih mjera proračunske štednje.

Grčki ministar financija Janis Varufakis je nakon "konstruktivnog" sastanka s predsjednikom ECB-a Mariom Draghijem kazao da je ohrabren razgovorima i da "vjeruje da Atena može računati na potporu ECB-a tijekom kratkog razdoblja za vrijeme kojeg namjerava zaključiti pregovore s međunarodnim kreditorima.

Pročitajte i ovo Bankomat - 1 Ništa bez pitanja Velike novosti u odnosu banaka prema klijentima, no neki će ostati oprezni: "Oni će ponuditi, a mi ćemo reći - hvala lijepa" Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava

Europska središnja banka ključna je u utrci Grčke protiv vremena kako bi izbjegla stečaj.

"ECB mora podržati naše banke kako bi zadržale glavu iznad vode pomoću kratkoročnih prijenosa duga", rekao je Varufakis u razgovoru za njemački tjednik Die Zeit i priznao da je "ministar financija države u stečaju". Ukoliko bi izostala potpora ECB-a, grčke bi banke mogle doživjeti kolaps, a zemlja bi bila primorana izaći iz eurozone.

Grčke banke su glavni kupci grčkih obveznica, kojima se zemlja kratkoročno financira. Uglavnom ECB putem dva mehanizma zajmova, redovnim i hitnim dostavlja novac grčkim bankama.

Varufakis je rekao da je u razgovoru s Draghijem spomenuo "obveze, pravila, provjere i procese" kojima ECB dodjeljuje svoje pomoći, podrazumijevajući da je predsjednik ECB spreman zaobići pravila.

"Ne sumnjam da pregovore s europskim partnerima, kao i s MMF-om i ECB-om, možemo završiti u vrlo kratkom vremenu kako bi mogli započeti rad na oživljavanju grčkog gospodarstva", rekao je Varufakis.

Tsipras: Na dobrom smo putu

Na tržištima malo sudionika očekuje da Draghi bezuvjetno pristane na grčke zahtjeve. "Poruka će biti jasna, bez dogovora s eurozonom, ECB treba prekinuti podržavati grčke banke gotovim novcem", rekao je Christian Schulz, ekonomist banke Berenberg.

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa najavila je da će u roku od mjesec dana napisati prijedlog revizije dužničkog ugovora sa svojim skeptičnim međunarodnim partnerima, te da dotad neće uzeti novu tranšu pomoći. Cipras i Varufakis sastaju se s visokim europskim dužnosnicima diljem Europe ne bi li ishodili potporu za reprogamiranje duga koji iznosi 175 posto bruto domaćeg proizvoda.

Njemačka je pripremila dokument za sastanak europskih ministara financija u červrtak u kojem jasno stoji da Berlin od Atene očekuje da poništi obećanja Grcima o porastu iznosa minimalne plaće, zaustavljanju prodaje nacionalne imovine, ponovnog zapošljavanja otpuštanih radnika u javnom sektoru i ponovnom uvođenju božićnice za siromašne umirovljenike.

"Cilj je nastaviti s planom dogovorenih reformi koje pokrivaju glavna područja poput prihoda administracije, poreza, upravljanja javnim financijama, privatizacije, javne administracije, zdravstva, mirovina, socijalnih davanja, obrazovanja i borbe protiv korupcije", stoji u dokumentu kojeg je Reuters dobio na uvid.

U razgovoru o mogućem vremenskom rasporedu ponovnog pregovaranja o programu pomoći od 240 milijarda eura, Varufakis traži da Atena dobije vremena do kraja mjeseca za pripremu prijedloga, kako bi šest tjedana poslije mogla sastaviti realan sporazum s partnerima. Grčka za to vrijeme neće uzimati nove zajmove, ali mora se s Europskom središnjom bankom dogovoriti o likvidnosti.

Grčka vladajuća stranka Siriza kaže da ima rezerve gotovine dovoljne da plati 3,5 milijarda eura obveza u veljači i ožujku, ali u lipnju na naplatu stiže idućih milijardu i pol glavnica i kamata, te 4,7 milijarda u srpnju i 3,6 milijarda u kolovozu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene