Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trebaju novu pomoć

Grčka opet na rubu bankrota!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna blagajna je gotovo prazna, čeka se nova rata financijske pomoći. Dok grčke vlasti pokušavaju ispuniti uvjete, oporba skuplja bodove.

Ultra-desničarska Zlatna zora u Ateni je dijelila besplatnu hranu siromašnim građanima. Stotine Grka satima su strpljivo čekale u redovima na središnjem atenskom trgu.

Pročitajte i ovo Radman i Malenica - 1 Sukob navijača Radman i Malenica posjetili Dinamove navijače u grčkim zatvorima: "Nastavljamo se brinuti za uvjete i sigurnost" Požar u Grčkoj Izvan kontrole Vatrena stihija u Grčkoj: Požar opet buknuo, pomoć šalje i Hrvatska

>> Nema više novca ni za mito!

'Nemamo novca, nema radnih mjesta, a moramo jesti. Imamo djecu, obitelji i gomilu neplaćenih računa. Što da radimo?', rekla je Litsa, nezaposlena stanovnica Atene. 'Ostao sam bez posla, što vidite po kartici za nezaposlene. Dobio sam otkaz u zaštitarskoj tvrtki. Dužni su mi nekoliko plaća', rekao je Kostas, nezaposleni stanovnik Atene.

U pomoć je priskočila ultra-desničarska Zlatna zora. Kupili su tone hrane od domaćih proizvođača i besplatno je dijelili građanima. Ali samo ako su grčke nacionalnosti. To su morali dokazati osobnim dokumentima. 'Ne postoji zašto. Mi smo u Grčkoj i Grci imaju prioritet. Useljenici koji ovdje uživaju i koriste sva prava i privilegije na račun grčkih poreznih obveznika su uljezi. Oni su prijetnja Grčkoj', rekao je Christos Pappas, član Zlatne zore.

Dok oporba skuplja političke bodove, vladajući dogovaraju nove mjere štednje. Žele li financijsku pomoć, moraju uštedjeti još 11 i pol milijardi eura. Vremena za dogovor je malo. Državna blagajna samo što nije presušila. Situacija u Grčkoj je takva da je kriza utjecala i na korupciju. No, nije smanjila mito u javnim i državnim službama, nego njegove cijene. Tamošnji mediji pišu kako siromašni Grci više ne mogu plaćati visoke iznose, pa im činovnici izlaze u susret jeftinijim mitom.

Prezadužena zemlja očito će neke probleme još dugo rješavati. Pitanje je samo koliko će je Europa čekati. Postane li pretežak teret, Grčke bi se mogla odreći. Nagađanja da bi Grčka mogla izaći iz eurozone postala su realna opcija.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene