Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Predsjeda OESS-om

Grčka i dalje ne priznaje neovisnost Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova Grčke i predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Dora Bakoyannis izjavila je u Prištini kako međunarodna zajednica ima još puno posla na Kosovu no da je na tamošnjim etničkim zajednicama izgradnja budućnosti uz poštivanje europskih standarda dodajući da stajalište Grčke glede priznavanja neovisnosti Kosova ostaje nepromijenjeno.

Bakoyannis u sklopu regionalne turneje boravi u Prištini gdje je razgovarala s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem i imala radni ručak s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu. Prema riječima ministrice Bakoyannis, stajalište Grčke, koja nije priznala neovisnost Kosova, ostaje nepromijenjeno, no Grčka tretira Kosovo kao prijatelja.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Financijska kriza Grčka predsjeda OESS-om u 2009.godini

Situacija na Kosovu ostaje osjetljiva i potrebna je pozornost međunarodne zajednice koja treba još mnogo učiniti na Kosovu, ali je na svim etničkim zajednicama da izgrade zajedničku budućnost u kojoj će se poštivati europska načela, poručila je grčka šefica diplomacije i predsjedateljica OESS-a. Bakoyannis je dodala kako će misija OESS-a na Kosovu nastaviti sa svojim radom prije svega u području poštivanja ljudskih prava i izgradnje odnosa između etničkih zajednica te je istaknula da vrijeme ratova na Balkanu završilo i da regiji pripada zajednička europska budućnost.

Ona je posebice istaknula angažman svoje zemlje u EULEX-u, KFOR-u i drugim međunarodnim mehanizmima. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu je ocijenio pozitivnim aktivnosti Grčke u odnosima s Kosovom te se zauzeo za produbljivanje međusobne suradnje. Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je odnose između Kosova i Grčke dobrim i svestranim, o čemu govori i činjenica da je Grčka priznala kosovske putovnice i da građani Kosova mogu putovati u Grčku. Grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis, čija je zemlja od 1. siječnja preuzela predsjedanje OESS-om, posjetila je u ponedjeljak Beograd, a nakon Prištine bi trebala posjetiti Albaniju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene