Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve izgledniji scenarij

Anketa Reutersa: 55 posto ekonomista vjeruje da će Grčka izaći iz eurozone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka će možda uskoro postati prva zemlja koja će napustiti eurozonu, pokazali su rezultati ankete uglednih ekonomista koju je proveo Reuters, po kojima su izgledi da europski monetarni blok izgubi jednu članicu prvi put narasli iznad 50 posto.

Članice eurozone nedjelju su Grčkoj zadale kao krajnji rok za prihvaćanje prijedloga dubokih reformi u zamjenu za kredite kojima bi ta zemlja izbjegla izlazak iz zone zajedničke valute i gospodarsku propast.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomoć Ukrajini Šef NATO-a upozorio: "Bila bi povijesna pogreška dopustiti Putinu da prevlada. To bi bilo opasno za sve nas" Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba"

U anketi koju je Reuters u srijedu proveo nad 57 ekonomista pokazalo se da 55 posto ispitanih vjeruje u izlazak Grčke iz eurozone. Reuters u svojim anketama godinama postavlja to pitanje, ali ovo je prvi put da je većina ispitanika izrazila uvjerenost da će Grčka napustiti jedinstvenu europsku valutu u odnosu na one koji misle da neće.

No, taj rezultat istodobno pokazuje i to da i dalje tinja nada u postizanje dogovora u posljednji trenutak.

"On (dogovor) je još moguć, osobito ako grčka vlada iznese novi prijedlog i ne nastavi ustrajati na nominalnom otpisu duga, nego prihvati produljenje rokova otplate", smatra ekonomist njemačkog BayernLB-a Johannes Mayr.

Čini se da i financijska tržišta vjeruju u postizanje dogovora, ili su potpuno odbacila mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, jer je euro krajem tjedna na vrijednosti izgubio tek neznatno, a obveznice "krhkih" država poput Portugala, Španjolske ili Irske čak su malo i dobile na vrijednosti.

Grci: Pristajemo na reforme, ali dajte nam novac!

Alexis Tsipras kreditorima je poslao pismo u kojem navodi što su sve Grci spremni napraviti kako bi dobili zajam. Grčka traži trogodišnji zajam i obvezuje se na reforme već sljedeći tjedan.

U pismu kojeg je grčka vlada poslala Europskom fondu za pomoć, Grčka se obvezuje poštivati svoje financijske obveze, stoji u prijedlogu reformi kojeg su poslali na procjenu svojim kreditorima.

Grčka je obećala implementaciju poreznih reformi od sljedećeg tjedna kao prvi korak u osiguranju trogodišnjeg zajma spasa kako bi mogla plaćati svoje obveze, prema pismu kojeg su poslali europskim partnerima, javlja Reuters.

Čime je Tsipras izazvao aplauz u EU parlamentu?

'Vjerujemo da zemlje članice cijene hitnost našeg zahtjeva za zajmom, u ovom trenutku, uzimajući u obzir krhkost našeg bankarskog sustava, manjak raspoložive likvidnosti, naših dolazećih obveza, naše nakupljanja unutarnjih dugova, te našu izraženu želju da raščistimo naše izvanredne dugove s MMF-om i Grčkom bankom', stoji u pismu.

Atena je također istaknula zahtjev za 'mogućnost prilike da se istraže potencijalne mjere' kako bi dug bio održiv te pozvala na širu raspravu.

Banke ostaju zatvorene

Grčka će kasnije u srijedu izdati ministarski dekret kojim će banke i dalje ostati zatvorene, nakon što nisu radile posljednjih osam radnih dana, izjavio je dužnosnik vlade u trenutku kada Atena pokušava svoje skeptične europske partnere nagovoriti na novi dogovor.

"Banke i dalje ostaju zatvorene", kazao je kratko dužnosnik, bez otkrivanja ikakvih detalja.

Banke pokušavaju održati sustav bankomata kako bi građani i dalje mogli svakodnevno podizati po 60 eura dnevno. Prošli tjedan je Grčka uvela kontrolu kapitala te je zatvorila banke nakon što je Europska središnja banka (ECB), zbog propasti pregovora između Atene i vjerovnika, obustavila dotok novca za likvidnost grčkih banaka. (I.D./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene