Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može snimati bilo tko

Grci iznajmljuju Akropolu, trebaju im novci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je odlučila dopustiti eksploataciju u reklamne svrhe svojih poznatih arheoloških spomenika i nalazišta, uključujući i Akropolu iznad Atene, priopćilo je grčko ministarstvo kulture.

Ta inicijativa je oštro kritizirana u dijelu javnosti i među arheolozima, koji je smatraju svetogrđem, prenosi AFP. Odluka o 'komercijalizaciji' Akropole, donijeta u trenutku kad prezadužena Grčka pokušava napuniti javnu blagajnu, dio je odredbi koje imaju za cilj olakšati pristup grčkom kulturnom nasljeđu i time poboljšati njegovu promociju, navode u ministarstvu kulture.

Pročitajte i ovo Dolazak pritvorenih navijača na sud u Ateni - 19 Odbacili krivnju Bad Blue Boysi iz kombija zazivali Plenkovića: Pogledajte što mu vikali dok su ih vodili na sud Privođenje navijača BBB-a - 5 Ne zna se gdje su ostali Uhićeni navijači čekaju odluku o izručenju Grčkoj, pravnik upozorava: "Ako Hrvatska neopravdano odbije njihovu predaju, može snositi sankcije"

Prikupljena sredstva bit će namijenjena Fondu za zaštitu i održavanje arheoloških resursa. Dosad je samo nekolicina ljudi, među kojima su kanadska redateljica grčkog porijekla, Nia Vardalos i američki redatelj Francis Ford Copolla, imali priliku snimati u Akropoli, dok su snimanja i fotografiranje spomenika u reklamne svrhe bili strogo zabranjeni.

Ministarstvo kulture je u svom cirkularnom pismu iz prosinca 2011. utvrdilo pravila iznajmljivanja arheoloških lokaliteta, uključujući cijenu od 1.600 eura na dan za profesionalno snimanje u Akropoli. Napominjući da će njegova glavna briga i dalje biti zaštita nacionalnog kulturnog blaga, ministarstvo ističe da će za 'iznajmljivanje' ovih lokaliteta biti potrebno ispuniti niz uvjeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene