Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u New Jerseyju

Gradonačelnika Hrvata nazvali 'malim Srbinom' i stvarali mu probleme u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki mediji objavili su podatke iz email dopiske u kojoj je vidljivo da je zamjenica šefa ureda guvernera New Jerseyja, Chrisa Christija, upletena u izazivanje prometnih gužvi u Fort Leeju, gradiću u kojem je gradonačelnik Hrvat Mark Sokolich, koji nije htio podržati Christieja u utrci za novi mandat guvernera.

"Vrijeme je za malo prometnih problema u Fort Leeju", napisala je u emailu 13. kolovoza 2013. Bridget Anne Kelly, zamjenica šefa stožera guvernera New Jerseyja, Chrisa Christija. "Razumijem" odgovorio joj je David Wildstein, koji je u to vrijeme bio Christijev visokopozicionirani pomoćnik u Port Authorityju.

Pročitajte i ovo Krvavi događaj u New Jerseyu (Foto: AFP, arhiva) Jedan ubijen, jedan u pritvoru "Svi su trčali, nastala je panika": Dvojica napadača pucala po posjetiteljima festivala u New Jerseyju, 20 ozlijeđenih Slika nije dostupna Tragedija u New Jerseyu VLAK SE ZABIO U STANICU Više od 100 ljudi ozlijeđeno

Mjesec dana kasnije Wildstein je doista i napravio prometni kaos po nalogu ureda guvernera New Jerseyja. Prometni kolaps dogodio se 9. rujna 2013., na prvi dan škole u Fort Leeju, što je dovelo do neviđenih prometnih gužvi, sve do lokalnih ulica.

21-godišnji Hrvat radi i za američke obavještajne službe!

Razlog uzrokovanju tih problema bio je taj što je gradonačelnik Fort Leeja, Mark Sokolich, naočigled ispao da je odbio podržati kandidaturu Chrisa Christija za novi mandat guvernera te države.

Sokolich, međutim za Huffington Post tvrdi kako nije ništa slično izrijekom rekao. Još 12. rujna 2013. Sokolich je optuživao Wildsteina za upletenost u prometni kolaps, no brzo je povukao te optužbe. Međutim, kad je doznao za email dopise, naprosto je pobjesnio.

Od komedije do kriminala

"Moja reakcija varira od komične do kriminalne. To je stvarno najobeshrabrujući primjer malodušja u politici, koje se izjalovilo i koje je zdravlje zajednice, koja se mora nositi s prometnim poteškoćama svaki dan, stavilo u opasnost kreiranjem čovjekom izazvanih okolnosti", rekao je Sokolich za Post.

"Obzirom da se u tim emailovima može vidjeti određeni stupanj namjere, tražimo ispriku... Oni se moraju ispričati tisućama obitelji, koje nisu mogle dovesti djecu u školu na prvi dan škole...", istaknuo je Sokolich.

Christie već tjednima opovrgava bilo kakvu upletenost u skandal te poriče bilo kakav spomen na političku osvetu kao motiv. No, kako je Wildstein morao predati emailove vlastima jer mu je upućena subpoena, Christijev uži krug suradnika odjednom se našao usred tog skandala.

'Mali Srbin'

Wildstein u tim emailovima nije birao sredstva, a Sokolicha je uvrijedio i po nacionalnoj osnovi, nazvavši ga "malim Srbinom". "Bit će će to težak studeni za malog Srbina", napisao je Wildstein u jednom od emailova 18. rujna.

Sokolich je poručio kako je nnjegovo porijeklo hrvatsko. "Ta izjava je za mene osobno uvredljiva, a uvredljiva je isto tako i za sve koji su porijeklom Srbi, to vam isto mogu reći. Meni bi to, da sa Srbin, bilo u potpunosti i sto posto užasavajuće", poručio je Sokolich.

Iako Sokolich kaže da i dalje ne zna je li Christie upleten u skandal, tvrdi da je čitava stvar vratila New Jersey 20 godina unazad. "Usputno rečeno, čestitam. Sad ste bacili New Jersey 20 godina unazad i zagarantirali da postanemo okosnica političkih šala, koje ćemo još godinama slušati", zaključio je Sokolich.

Čitavu email prepisku možete vidjeti OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene