445999
445999
445999
445999
445999

Gradonačelnik Nagasakija pozvao na svijet bez atomskog oružja

Japan je obilježio 71. obljetnicu američkog bombardiranja Nagasakija u utorak a gradonačelnik tog grada pozvao je svjetske vođe da pokušaju ostvariti svijet bez nuklearnog oružja.

 
 
 
 
Nagasaki (Foto: AFP)
Nagasaki (Foto: AFP)

Tisuće ljudi, među kojima su predstavnici 53 zemlje, UN-a i EU-a, prisustvovali su svečanosti u gradskome Parku mira kako bi odali počast žrtvama atomske bombe 9. kolovoza 1945.

"Sad je vrijeme da svi zajedno pridonesete zajedničkom mudrošću koliko je god to moguće i djelujete tako da ne uništimo budućnost čovječanstva", rekao je gradonačelnik Tomihisa Taue u svojem govoru posvećenom miru.

Taue je kritizirao japansku vladu da ovisi o SAD-u nuklearnom zastrašivanju dok zagovara ukidanje nuklearnog naoružanja.

Kako bi se prevladalo to kontradiktorno stanje, gradonačelnik je pozvao Tokio da ozakoni tri načela protiv nuklearnog oružja - ne proizvoditi, ne posjedovati i ne dopustiti nuklearno oružje na japanskome teritoriju, što još uvijek nije obvezujuće.

U bombardiranju Nagasakija, koje je bilo tri dana nakon bombardiranja Hirošime, ubijeno je 74.000 ljudi.

Hirošima i Nagasaki bili su u središtu pozornosti u svibnju ove godine kad je Barack Obama posjetio Hirošimu, što je bio prvi posjet nekog američkog predsjednika poprištu nuklearnog napada.

Prema podacima japanske vlade u ožujku ove godine bilo je 174.080 ljudi koji su preživjeli atomsku bombu a njihova je prosječna dob oko 81 godina. Mnogi od njih imali su dugotrajne posljedice zbog radijacije.(Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se