Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Morski lavovi zaposjeli gradsku luku: Pokušat će ih otjerati lažnim kitom ubojicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Morski lavovi u Astoriji se obično pojave zimi, a odu kada zatopli. No, ove godine su došli u veljači i nisu otišli.

Gradski dužnosnici ribarskog gradića u američkoj saveznoj državi Oregonu pokušat će lažnim kitom ubojicom otjerati stotine morskih lavova koji su zaposjeli gradsku luku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija ga uhvatila Manijak uletio u trgovački centar u Oregonu i posjetitelje napao nožem, više osoba ozlijeđeno Oštećenja u luci Ploče (Foto: dnevnik.hr) - 2 Havarija u Pločama Tanker s 27.000 kubika nafte razvalio pristanište, za dlaku izbjegnuta katastrofa nesagledivih razmjera

Nakon što su ih iznevjerili električni tepisi i velike lopte jarkih boja na prilazima dokovima, čelnici Astorije u Oregonu su rekli da se nadaju da će desetak metara dugi lažni kit uspjeti riješiti problem.

'Ovo je doista pokazatelj koliko su očajničke mjere koje poduzimamo kako bi pokušali riješiti ovaj problem', rekao je upravitelj gradske luke Jim Knight. 'Nemamo financijska sredstva za gradnju barijera. Nemamo drugog izbora nego tražiti kreativna i jeftina rješenja', rekao je.

VIDEO Morski ih je lav pratio, a onda...

Morski lavovi se obično u Astoriji, gradu od oko 10.000 stanovnika koji se nalazi na rijeci Columbiji oko 110 kilometra sjeverozapadno od Portlanda, pojave zimi, a odu kada zatopli. Ove su godine, međutim, došli u veljači i nisu otišli te sada stotine morskih lavova stalno boravi na dokovima i jedu ribu na kojoj se temelji lokalno gospodarstvo.

'Morski lavovi stvaraju i po 4,5 do 13,5 kilograma izmeta dnevno', požalio se Knight.

Znanstvenici vjeruju da su uslijed zagrijavanja Pacifika morski lavovi koji do sada nisu dolazili na rijeku Columbiju krenuli sjeverno u potrazi za hranom, rekao je Knight.

Tvrtka Island Mariner iz Bellinghama u državi Washington, koja se bavi organizacijom izleta za promatranje kitova, u Astoriju je već dopremila svog lažnog kita kojega koristi za promidžbu.

VIDEO Kada su ga ribari oslobodili iz mreže postao je poput zvijeri...

Operacija je, međutim, u četvrtak ujutro loše započela jer je motor lažnog kita zakazao. U četvrtak popodne je naprava, koja emitira i snimku glasanja kitova, popravljena te dužnosnici planiraju podmukli napad na morske lavove tijekom večeri.

Plan je pustiti snimku glasanja orke, kita ubojice, koja javlja drugim kitovima da je ubila morskog lava te da je vrijeme za objed. Dužnosnici se nadaju da će lažni kit ubojica prestrašiti morske lavove i zauvijek ih otjerati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene