Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer najavio planove

Grade kanal: Turska će rasteretiti Bospor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska planira izgraditi kanal širok 150 metara koji će povezati Crno i Mramorno more čime će se rasteretiti tjesnac Bospor, objavio je u srijedu turski premijer Recep Erdogan.

'Zasukat ćemo rukave za istanbulski kanal, jedan od najvećih projekata stoljeća, koji će zasjeniti Panamski kanal i Suez", kazao je Erdogan u televizijskom obraćanju. Preliminarna studija projekta koja bi trajala dvije godine započet će nakon parlamentarnih izbora u lipnju, najavio je Erdogan bez odavanja podataka o financijskim aspektima projekta.

Oporba je odmah odgovorila da se radi o praznom predizbornom obećanju kojemu je prava svrha privući glasače u trinaestmilijunskom Istanbulu, gradu zagušenom zbog prometa kroz Bospor kojim godišnje prolaze deseci tisuća tankera i teretnih brodova. Kanal će biti dugačak 40 do 50 kilometara, širok 150 metara i dubok 25 metara. Čitav projekt uključuje i izgradnju treće zračne luke u Istanbulu kao i luke u blizini kanala. (Hina)

Pročitajte i ovo Bospor (Foto: Guliver/Thinkstock) Rasterećivanje Bospora Turska počinje graditi 45 kilometara dug Istanbulski kanal Slika nije dostupna Selimov most JEDINSTVEN U SVIJETU Otvoren most dug 1,4 kilometra, širok 59 metara, sa osam prometnih traka

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene