Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao da ništa nije bilo

KAKO JE OVAJ GRAD PREŽIVIO POTRESE? Samo 16 kilometara od epicentra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući novcu kojeg su dobili od lokalnih vlasti, mještani Norcie iz prošlotjednih potresa izvukli su se s minimalnom štetom.

Prošlotjedni potresi u Italiji odnijeli su na stotine života i uzrokovali golemu materijalnu štetu. Najveće gubitke pretrpjeli su gradovi Amatrice i Accumoli, a u njihovoj neposrednoj blizini nalazi se i gradić Norcia koji jedva da je pretrpio ikakvu materijalnu štetu. U čemu je kvaka?

Pročitajte i ovo Potres na sjeveru Italije podrhtavanje tla Potres pogodio sjever Italije: "Osjetile su se lagane vibracije" Pozzuoli Život na vulkanu Tisuće potresa trese regiju u susjedstvu: ''Sve što možemo je vrlo pozorno pratiti što se događa''

Norcia je smještena svega 16 kilometara od epicentra potresa, ali svega nekoliko kuća je oštećeno. Ne radi se ni o kakvom čudu već o projektu sufinanciranom od strane talijanske vlade kojim su se kuće u povijesnom gradiću ojačavale ne bi li lakše istrpjele ovakve situacije. Mještani kažu kako je projekt pokrenut nakon što je regiju 1979. godine pogodio potres magnitude 5,9.

'Potres je bio iznimno jak, nikada to neću zaboraviti. Podrhtavanje je trajalo dugo, činilo se da nikada neće stati. Stvari su mi padale po kući, ali kuća kao takva nije oštećena. Renovirali smo je po dizajnu napravljenom, upravo za zaštitu od potresa nakon 1979. godine. Srećom sve je prošlo bez žrtava kod nas, za razliku od Amatricea i Accumolija', kaže mještanka Cristina.

Renoviranje svake kuće koštalo je između 130 i 290 eura po kvadratnom metru što bi za mnoge bilo preskupo da nije bilo pomoći lokalnih vlasti. Sufinanciranje je iznosilo između 40 i 50 posto ukupnih troškova.

Mještani kažu kako su štetu pretrpjele jedino kuće čiji su vlasnici smatrali da im obnova nije potrebna. Svi su svjesni kako bi, da nije bilo spomenutog projekta, doživjeli istu sudbinu kao njihovi susjedni gradovi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene