Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljepoti nema kraja

Ovo je grad na kraju svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekrasna i velika Argentina može se pohvaliti činjenicom da se u njoj smjestio najjužniji grad na svijetu. Danas jedna od poznatijih turističkih destinacija Argentine, grad Ushuaia s ponosom nosi titulu grada na kraja svijeta.

Ushuaia, najjužniji grad na svijetu
 

Pročitajte i ovo Prijava DORH-u zbog vlaka - 4 Poslana prijava DORH-u Adventski vlak koji nije vozio uznemirio duhove: "Sve je zamaskirano u proračunu" Gordan Grlić Radman U Južnoj Americi Šef hrvatske diplomacije: Hrvati u Argentini su veliki potencijal za doseljenje u Hrvatsku

Zbog jedinstvene lokacije grada ovdje se na maloj udaljenosti nalaze more, skijališta i šume.

Grad Ushuaia smjestio se na otoku Isla Grande de Tierra del Fuego i glavna je i vrlo užurbana luka na kanalu Beagle. Sjeverno od grada nalazi se veličanstvena planina i lednjak Martial.

Prvi ljudi koji su ovdje živjeli još prije 10.000 godina, bili su Indijanci Yamana. Sredinom 19. stoljeća na otok stižu britanski misionari, koji su do tad izoliranom stanovništvu otoka donijeli nove bolesti, te ovih Indijanaca danas više gotovo i nema. Njihov jezik ostao je sačuvan samo u pisanom obliku. Grad je osnovala argentinska ekspedicija 1884. godine.

Kako bi osigurali svoju prevlast u Ushuaiu, Argentinci su početkom 20. stoljeća u gradu otvorili kaznionicu za opasne i višestruke prijestupnike, koji su ovdje prebačeni iz Buenos Airesa. Danas se bivši zatvor koristi kao pomorski muzej.

Izleti iz Ushuaia

Zadnjih se desetak godina grad užurbano razvija zahvaljujući razvoju turizma. Ushuaia ima svoj međunarodni aerodrom. Danas se u Ushuaiju nalaze brojni hoteli, kasina i restorani. Grad je i polazišno mjesto za mnoge izlete na Antarktiku, kao i odredište velikih kruzera. Brojni otoci oko grada prepuni su životinja, ptica, pingvina i tuljana, a ako ste sretni u moru možete vidjeti kitove ubojice (orke). Sve to možete vidjeti prilikom krstarenja brodom po kanalu Beagle. Za vrijeme krstarenja obići ćete neke od otoka u okolici grada.

Najjužnije skijalište na svijetu

U neposrednoj blizini Ushuaia smjestilo se nekoliko skijališta. Tu se nalazi i najjužnije skijalište na svijetu, Cerro Castor, na kojem je moguće skijati samo 200 metara iznad razine mora. To je i mjesto s najdužom skijaškom sezonom u Južnoj Americi, koja traje od lipnja do listopada.

Vlak za kraj svijeta

Najjužniju prugu na svijetu izgradili su zatvorenici kako bi povezali zatvor sa šumom u kojoj su sjekli drvo. Danas se svim turistima pruža mogućnost vožnje u replikama starih engleskih vagona koje vuče parna lokomotiva. Za vrijeme vožnje "vlakom do kraja svijeta" možete čuti zanimljivu priču vodiča (na engleskom ili španjolskom jeziku) o prošlosti ovog "osuđeničkog vlaka".

Vlak staje na nekoliko stanica. Na stanici De la Macarena Cascade možete obići rekonstruirano indijansko naselje i pogledati vodopad Macarena. Vlak vas dalje vozi kroz subantarktičku šumu koju su kroz 50 godina svakodnevno eksploatirali zatvorenici. (svjetskiputnik.hr)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene