Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puste ulice

Grad koji živi samo jedan dan u godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinarska ekipa posjetila je Srebrenicu uoči 20. godišnjice genocida. Dočekale su ih puste ulice i pusto dječje igralište.

Srebrenica je, piše Dnevni avaz, danas grad koji, radi mrtvih, živi samo jedan dan u godini, odnosno 11. srpnja kada se obilježava godišnjica genocida.

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno Slika nije dostupna Optimističniji od starijih VIDEO: Evo kako danas žive mladi u Srebrenici!

Ono malo stanovnika što je ostalo ili se vratilo u gradić na istoku Bosne, 20 godina nakon genocida tvrdi da im politika ne da da žive. Na godišnjicu genocida cijele će oči biti uprte u grad čije zgrade na sebi još nose tragove rata. Novinarska ekipa Avaza naletjela je na puste ulice i prazno dječje igralište. Mnogi mladi otišli su u potrazi za boljim životom. I oni se vraćaju jednom godišnje kako bi posjetili grobove svojih najmilijih.

U Srebrenici je u posljednja dva mjeseca zatvorena jedina mesnica, a nemaju ni pekaru. 23-godišnji Mirnes Kahrić kaže kako se u Srebrenici može opstati, ali mladi, tvrdi, ne žele raditi.

'Majke Srebrenice': Vučić nije dobrodošao ako Orić ne bude oslobođen

'Svi bi bili doktori, odvjetnici...navikli su svi na donacije', govori iskreno.

Oni koji se u Srebrenicu često vraćaju su novinari koje zanima kako izgleda život u gradu.

'A ovdje života nema. Poslije četiri, kada završe poslove općinari i ostali što su na budžetskim jaslama, Srebrenica je stvarno pusta', kaže taksist Dragan.

Radomir Simić kaže kako kako u gradu imaju kino, ali se filmovi puštaju s DVD-a. Kad im u goste dolazi neko kazalište, kaže, sa sobom dovode publiku da im plješće.

'Da budemo načisto: srpska vojska i policija pobile su Srebreničane'

Autobusi, njih otprilike pet koliko ih dnevno dolazi u Srebrenicu, najčešće i stižu i odlaze prazni, a na pustim ulicama postavljeni su plakati ruskog predsjednika Vladimira Putina uz poruku 'istočna alternativa' te natpis 'Republika Srpska'.

Na području općine Srebrenica prije rata je živjelo 37 tisuća stanovnika, a danas ih je u gradu tek 1000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene