Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oblaci dima visoki do 10 km

VIDEO Nad zemljom se u trenutku nadvio mrak: Turistička središta prekrivena pepelom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistički gradovi Puerto Varas i Puerto Montt na jugu Čilea u potpunosti su prekriveni pepelom i gustom maglom, prepunom opasnih i štetnih čestica nastalih prilikom erupcije vulkana.

Nepredvidiva priroda je još jednom pokazala razornu moć. Dokazala da protiv nje ne možemo, koliko se god trudili. Turistički gradovi Puerto Varas i Puerto Montt na jugu Čilea u potpunosti su prekriveni pepelom i gustom maglom, prepunom opasnih i štetnih čestica nastalih pilikom erupcije vulkana.

Pročitajte i ovo Dražen Balen - 3 Pravi, prirodni laboratorij Stručnjak o erupcijama na Islandu: "To će sada biti konstanta u njihovim životima" Island, 14.01.2024. - 2 Kod Grindavika VIDEO Lava se izlila na ulice, vatra guta kuće, stanovnici očajni, hitne službe upozoravaju: "Ne prilazite gradu"

O snazi ove iznenadne erupcije svjedoče oblaci pepela koji su se izdizali i do 10 kilometara u zrak, stvarajući pritom zavjesu dima i blokadu sunca. Nad Zemljom se u trenutku nadvio mrak.

VIDEO Panika u popularnom turističkom odredištu: 'Mnogo je ljudi na ulicama'

Guste naslage pepela zatrpale su automobile, kuće, ulice i ceste koje se nalaze i do 30 kilometara udaljene od vullkana. Erupcije vulkana su i dalje snažne, a stručnjaci ne mogu predvidjeti kada će se smiriti ili prestati, piše Daily Mail.

Vulcano Calbuco jedan je od najopasnijih čileanskih aktivnih vulkana, no do sada nije predstavljao opasnost stoga nije bio pod nekim posebnim nadzorom. Snažna erupcija koja je probudila stanovnike okolnih mjesta bila je nenadana i iznanadila mnoge. Nitko nije na nju bio spreman.

"Vulkan je i dalje aktivan, erupcije su se malo smirile, no ne znamo što sve možemo očekivati u narednim danima. Ponekad vulkan izbacuje lavu nekoliko sati, a ponekad to traje tjednima. Ne znamo što slijedi", kazao je profesor David Pyle, stručnjak za vulkane.

Do sada je evakuirano oko 4 000 ljudi, a mještani okolnih mjesta zabrinuti su za svoj život.

"Probudili smo se jutros s gustim pokrivačem nad kućama i cestama. Pepeo nas je zarobio, ne možemo ništa. Životinje su nam u opasnosti, ne znamo što učiniti", rekao je jedan mještanin.

VIDEO Prirodni fenomen koji se 'šulja' i uništava sve pred sobom

Vlasti žurno rade na pronalasku rješenja za sve evakuirane, ne bi li ih zbrinuli te im što prije omogućili da se vrate svojim kućama.

Podsjetimo, vulkan Calbuco u južnom Čileu erumpirao je u srijedu prvi puta u posljednjih 40 godina izbacujući nekoliko kilometara u zrak pepeo i dim.

Čileanski ured za hitna stanja proglasio je crvenu opasnost nakon erupcije vulkana oko tisuću kilometara južno od glavnog grada Santiaga. Vulkan je u blizini turističkog odredišta Puerta Varasa, a u prva dva dana evakuirano je oko 4.000 osoba.

Tijekom erupcije vulkana u zrak se izbacuju čestice različitih dimenzija koje iznimno mogu naštetiti čovjeku i prirodi. Prosječne su veličine od oko 2 milimetara, a velikim su djelom sastavljene od vulkanskih stijena ili stakla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene