Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radni posjet

Grabar-Kitarović u utorak će u Mađarskoj tražiti objašnjenje za OECD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u subotu u Krapini da će u utorak, kada odlazi u radni posjet Mađarskoj, od vodećih ljudi te zemlje zatražiti objašnjenje o najavi Mađarske da kani uskratiti Hrvatskoj potporu za ulazak u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U izjavi novinarima u Krapini gdje je pratila završnu večer Festivala kajkavskih popevki, predsjednica je ponovila svoju raniju izjavu da je iznenađena odlukom susjedne zemlje da ne podupre ulazak Hrvatske u OECD. "U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatno objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati", najavila je predsjednica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednica upozorava 'Svejedno tko je na granicama, poanta je da Hrvatska svoje ne kontrolira' Slika nije dostupna Orbanov ured: 'U MUP-u mogu govoriti što hoće, nisu ovlašteni za postupanje'

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju. U priopćenju koje je u petak prenijela mađarska agencija MTI, Budimpešta navodi da su stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatsko postupanje prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju glavni razlozi povlačenja potpore hrvatskoj kandidaturi.

"Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi kao INA i MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga'', rekla je hrvatska predsjednica u razgovoru za televiziju koji će u cijelosti biti emitiran u nedjelju.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela INA-e. Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u slijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Pritom je istaknula da "preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti" te je dodala "Isto je s Mađarima''. OECD ima trenutačno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Hrvatska je o svojoj namjeri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine. Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene