Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Opća opasnost za industriju'

Francuska sumnjiči Kinu za špijunažu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuske obavještajne službe ispituju ulogu Kine u slučaju industrijske špijunaže u automobilskoj tvrtki Renaultu.

Taj je slučaj francuski ministar industrije ocijenio kao 'gospodarski rat', rekao je agenciji Reuters izvor iz francuske vlade.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

>> VIDEO: Renault kao najjači slovenski izvozni proizvod

Suspenzija trojice visokih dužnosnika u Renaultu, uključivo i člana upravnog odbora, oživjela je strahove od industrijske špijunaže i navela francusku vladu da upozori na 'opću opasnost' za francusku industriju.

Osumnjičeni za prosljeđivanje podataka

Dužnosnici su osumnjičeni da su prosljeđivali podatke o važnu programu razvoja električnih vozila, ključnu za Renaultovu poslovnu strategiju koji je zajedno sa svojim japanskim partnerom Nissanom u taj program uložio milijarde eura.

Ured francuskog predsjednika zatražio je istragu, rekao je izvor. 'Elizej je zadužio DCRI (obavještajnu službu) za istragu. Ona slijedi kineski trag'. Francuska država posjeduje 15 posto Renaulta.

Kina, gdje ispušni plinovi sudjeluju sa 70 posto u onečišćenju u velikim gradovima, snažno ustrajava na razvoju 'zelenih' vozila u okviru razvoja vlastite automobilske industrije. Francuski ministar industrije Eric Besson novinarima je u četvrtak rekao da je izraz 'gospodarski rat' prikladan za opis onoga što se dogodilo u slučaju Renaulta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene