Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knjige su mu svetinja

GOSPODAR KNJIGA Heroj s 2 razreda osnovne donosi znanje siromašnoj djeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako ima samo dva razreda osnovne škole, Kolumbijac Jose Guitwerrez svjestan je vrijednosti knjiga i udžbenika te je od propasti dosad spasio na tisuće istih i djeci omogućio da imaju štivo za čitanje, ali i učenje.

Jose Guiterrez (53) je prije gotovo 20 godina počeo spašavati knjige i udžbenike iz smeća, a radio je kao vozač kamiona za otpad u Bogoti, u noćnim smjenama te je često prolazio četvrtima u kojima žive imućnije obitelji. U otpadu kojeg bi prikupljali u tim četvrtima, često bi se nalazilo vrijedno štivo, a Guiterrez ga je počeo skupljati i ubrzo se nekoliko knjiga pretvorilo u pravu knjižnicu od 20.000 knjiga u jnegovoj malenoj kući.

Pročitajte i ovo Odron u Kolumbiji operacija spašavanja VIDEO Snimljen stravičan trenutak: Odronila se planina, gomila blata i kamenja zatrpala automobile, među mrtvima i djeca Mladić iza metalne ograde, ilustracija strašne sudbine Šokantna ispovijest 13-godišnjaka koji ubija za novac: "Većina male djece je gladna. Postaneš ovisan..."

Knjige prekrivaju prostor od poda do plafona u kući tog skromnog komunalca iz Bogote, a danas uje njegova kuća svojevrsna knjižnica za okolnu zajednicu, u kojoj se mogu naći od stručne literature, poput udžbenika iz kemije, do klasičnih književnih djela za djecu.

Guiterrez ističe kako su knjige pravi luksuz za djecu iz siromašnih četvrti, poput njegove, jer je novo štivo u knjižarama preskupo za njih.

BANDIĆ OBEĆAO UDŽBENIKE 'Naći ću rješenje ili dajem ostavku'

Inače, u Bogoti, koja ima 8,5 milijuna stanovnika, postoji 19 javnih knjižnica, no sve su one udaljene od siromašnijih četvrti te tako nedostupne djeci iz istih četvrti.

"Trebale bi se nalaziti u svim četvrtima, na uglu svake četvrti, u svim gradovima i svim ruralnim područjima. Knjige su naš spas i to Kolumbiji treba", kaže skromni Guuiterrez, a prenosi agenicja AP.

Guiterrez i sam voli čitati, a to prepisuje svojoj majci i ističe kako je ona bila presiromašna da može financirati njegovo školovanje. "Svake noći bi mi čitala priče prije spavanja. Za mene su knjige najveći izum i najbolja stvar koja se može čovjeku dogoditi", ističe on.

U međuvremenu je Guiterrez proputovao sajmove knjiga od Meksika do Čilea, a Kolumbijsci su mu dali nadimak "Gospodar knjiga", kao parabolu na Tolkienov klasik "Gospodar prstenova".

Ljudi mu neprestano šalju knjige, a kako ih je na taj način prikupio na tisuće, mnoge je poslao u knjižnice diljem zemlje, jer u njegovoj kući za sve njih jednostavno više nije bilo prostora.

Među knjigama u jegovoj knjižnici, koje je i sam pročitao kao strastveni čitatelj, nalaze se imena poput Lea Tolstoja, Victora Hugoa i Maria Vargasa Llose. Njegove omiljene knjige su 'Sto godina samoće" i "General u svojem labirintu", kojeg je napisao kolumbijski nobelovac i novelist Gabriel Garcia Marquez.

Guiterrez kaže da ne odbacuje digitalnu tehnologiju i knjige u digitalnom formatu, ali ističe da on osobno preferira klasičan format - slovo na papiru. "Nema ništa ljepše od knjige u džepu, torbi ili automobilu", kaže na kraju taj dobročinitelj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene