Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političarka koja je bila u svemiru

Jandrokovića u Kanadi primila generalna guvernerka, jedan detalj o njoj posebno je zanimljiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prvi je strani dužnosnik kojega je primila generalna guvernerka Kanade Julie Payette. Ovim susretom istaknuto je kako je brojna zajednica Hrvata u Kanadi važan most koji povezuje te dvije države.

Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u Ottawi je u četvrtak primila generalna guvernerka Kanade Julie Payette, koja predstavlja britansku kraljicu. Payette je bivša astronautkinja koja se prije politike bavila znanošću. Službeni izvori rekli su kako nije uobičajeno da guvernerka prima predsjednike parlamenata.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Parlamentarni izbori 2024. Jandroković stao uz biskupe i objavio da je Google pogriješio: Oglasio se tehnološki div Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

"Predsjednik Sabora Jandroković prvi je strani dužnosnik kojega je u službeni posjet primila nova kanadska generalna guvernerka Julie Payette", stoji u izjavi Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. "Generalna guvernerka Payette znanstvenica je impresivne karijere i prva je poglavarka jedne države koja je u svojoj prethodnoj karijeri bila astronautkinja te je dva puta bila u svemiru."

Ovim putovanjem, stoji u izjavi Ureda, potvrđeni su dobri odnosi Kanade i Hrvatska. "Na sastanku su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi Hrvatske i Kanade. Razmijenjena su mišljenja o područjima moguće suradnje u znanosti, istraživanju i inovacijama u proizvodnim područjima."

Jandroković je na sastanku istaknuo "savezništvo i dobru suradnju dviju država u okviru NATO-a". Također, obje su se strane složile kako je brojna zajednica Hrvata u Kanadi važan most koji povezuje te dvije države.

Jandroković je u Kanadu otišao na poziv predsjednika Senata Fureyja i predsjednika Parlamenta Regana, a u srijedu je nazočio sjednici kanadskog parlamenta, nakon čega je hrvatsko izaslanstvo primilo nekoliko ministarstava vlade Justina Trudeaua. U jednom trenutku došao ga je pozdraviti i sam premijer.

U četvrtak je održan sastanak s Kanadsko-hrvatskom gospodarskom komorom, na čijem je čelu Ivan Grdešić. Na sastanku su bili i mnogi važni poslovni ljudi hrvatskog podrijetla u Kanadi, poput Boba Bratine iz Kanadsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, te vodeći svjetski molekularni biolog Igor Štagljar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene