Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljut na ruske bogataše

Gorbačov novcem od Nobela izgradio bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov potrošio je sav novac od Nobelove nagrade za mir za izgradnju bolnica za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu.

'Nisam ga ni vidio. Tražio sam da raspodjele taj novac. Izgradili su šest bolnica na područjima pogođenima katastrofom u Černobilu', rekao je Gorbačov u intervjuu za Novu Gazetu pred svoj 80. rođendan koji će proslaviti 2. ožujka.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Slika nije dostupna Favoriti za Nobelovu nagradu za mir



Otac perestrojke dobio je 1990. Nobelovu nagradu za mir. Novac za nagradu tada je iznosio četiri milijuna švedskih kruna.
U travnju 1986., dok je Gorbačov bio na vlasti, četvrti reaktor u černobilskoj nuklearki, udaljenoj stotinu kilometara od glavnog grada Ukrajine, eksplodirao je i zatrovao velik dio Europe, a posebice Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju, tri bivše sovjetske republike.

>> Gorbačov: Spriječio sam treći svjetski rat

Vlasti su danima skrivale tu katastrofu, što je pridonijelo tomu da su ozračene stotine tisuća ljudi.Dio novca od Nobelove nagrade otišao je i u Kazahstan za borbu protiv isušivanja Aralskog jezera, rekao je Gorbačov.

Gorbačov je u intervjuu optužio rusku vladajuću elitu da je potpuno ravnodušna prema običnu narodu. 'Oni su bogati i razvratni. Njihov ideal je da postanu poput (Romana) Abramoviča. Ja to prezirem. Sramim se bogatih razvratnika. To je sramota i za nas i za zemlju', rekao je Gorbačov. (Hina)

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene