Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otpor i prije susreta

Propali mu planovi: Evo zašto Trumpova diplomacija neće "upaliti" kod Kineza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump će 6. i 7. travnja u svojoj luksuznoj rezidenciji Mar-a-Lago u Palm Beachu ugostiti kineskog predsjednika Xi Jinpinga. No, iako se već zna da taj sastanak neće biti lak zbog otvorenih pitanja, mogli bi naići na suprotna stajališta već oko toga gdje će razgovarati.

Kineski predsjednik Xi Jinping je veliki zaljubljenik u nogomet, a kako se čini, više od svega mrzi - golf. Donald Trump pak, na sastancima sa svjetskim liderima prakticira golf diplomaciju.

Pročitajte i ovo Screenshot Vučić oduševljen Srbi bijesni, Trumpov zet u Beogradu želi graditi luksuzne nebodere: "To je van pameti graditi na tom mjestu" Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

Pa ako Trump dođe na ideju da i s kineskim predsjednikom o otvorenim pitanjima porazgovara na obližnjem golf terenu (koje je također u njegovom vlasništvu), mogao bi naići na otpor i prije nego se dotaknu aktualnih političkih pitanja.

Naime, kineski predsjednik toliko mrzi golf da ga je, kada je prije 5 godina došao na vlast, u potpunosti zabranio. Gold je proglašen "hedonističkom i buržoaskom" igrom i Jinpingova je vlada diljem Kine zatvorila na tisuće golf terena - 88 milijuna ljudi moralo je povući svoje članstvo u golf klubovima, a sve kao dio antikorupcijske kampanje. Tek od travnja 2016. godine ponovno je legalno igrati golf u Kini.

"Za Xija, golf je vrlo osjetljiva tema, s puno tereta", kazao je za CNN Dan Washburn, autor knjige "Zabranjena igra: Golf i kineski san", o burnoj povijesti golfa u Kini. "Golf je simbol korupcije protiv koje se predsjednik Jinping bori. Predstavlja mnoge stvari protiv kojih se bori otkako je na mjestu predsjednika Kine i teško je vjerovati da će njegova vlada tako skoro prigrliti ovu igru, barem ne javno". 

Komunisti su u Kini zabranili golf još 1949. godine kada su preuzeli vlast. Taj je sport bio ilegalan i smatran je "igrom za milijunaše". Zabrana je privremeno ukinuta sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, ponajviše da bi se privuklo strane investitore, a potom je opet vraćena na snagu. 

2004. godine zabranjeni su novi golf projekti zbog očuvanja prirodnih resursa, jer se Kina bori s nedostatkom pitke vode i obradivih površina. Međutim, lokalni dužnosnici, željni profita od prodaje zemljišta, često su zanemarivali zabranu, pa je predsjednik Xi Jinping odlučio pojačati je novim "kodeksom ponašanja".

Trump je pak, poznat po tome da voli igrati golf i da prakticira "golf diplomaciju". Njegova prisutnost u golf klubu u Virdžiniji krajem ožujka pokrenula je online pomutnju, jer su njegovi suradnici tvrdili kako je u to vrijeme radio u Bijeloj kući.

Kritike su bile žestoke. Obrušili su se na njegovo licemjerje jer se, dok je Barack Obama bio predsjednik, često žalio na količinu vremena koje je Obama provodio na golf terenu ili na odmoru. Čak je i u kampanji davao izjave poput "Ja ću raditi za vas - neću imati vremena za igrati golf". 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene