Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200 metara debljine

''Klimavi zub'' prijeti: Sve drži u neizvijesnosti jer predstavlja veliku opasnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih ledenih bregova ikad zabilježenih je poput "klimavog zuba" koji će se odvojiti od Antarktike i koji će predstavljati veliku opasnost za plovidbu, upozorili su znanstvenici.

Ledenu ploču Larsen C, veliku kao američka savezna država Delaware ili indonezijski otok Bali, drži još samo 13 kilometara leda nakon što je nastala pukotina duga 175 kilometara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rijedak fenomen Video kao iz SF filma: Šire se snimke ledenog prsta smrti koji ubija sve što dotakne Sustav odlaganja u Kastvu - 4 Velika promjena Bez mnogo buke: Kako je mali grad blizu Rijeke postao primjer savjesnog gospodarenja otpadom

"Sve nas drži u neizvjesnosti", poručio je Andrew Fleming iz Britanskog antarktičkog nadzora, dodavši kako ga podsjeća na "klimavi zub".

Ledene ploče su ravne površine leda koji plutaju na moru pri kraju ledenjaka. Larsen C je debljine 200 metara, s oko 20 metara iznad površine vode.

Veliki ledeni brijegovi prirodno se odvajaju od Antarktike, stoga znanstvenici to ne povezuju s ljudskim utjecajem na klimatske promjene, no ova je ledena ploča dio antarktičkog poluotoka koji se brzo zagrijao u proteklim desetljećima.

Stručnjaci smatraju da bi se Larsen C mogao odvojiti u sljedećih nekoliko dana ili mjeseci, ali to bi se moglo dogoditi i kroz nekoliko godina.

Pet tisuća četvornih kilometara velik ledeni brijeg mogao bi predstaviti dodatni rizik za tamošnje brodove, pogotovo kad se razbije na manje dijelove. To je područje izvan velikih trgovačkih ruta, no poznata je destinacije za kruzere koji dolaze iz Južne Amerike.

Najveći ledeni brijeg koji se dosad odvojio bio je 11 tisuća četvornih kilometara velika ploča Ross, veličine Jamajke, koja se odvojila 2000. godine i čiji su se ostaci zadržali godinama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene