Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene u krhkoj Veneciji

Golemi kruzeri blokiraju pogled i sunce: Staju im na kraj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od kraja prosinca brodovi koji teže preko 96 tisuća tona izbjegavat će rutu preblizu Trgu svetog Marka. Oni oslobađaju velike struje koje su prijetnja krhkim venecijanskim temeljima.

Monstruzno veliki kruzeri koji ometaju pogled, pa čak i blokiraju sunce ljudima koji šeću uz venecijanski Giudecca kanal od kraja studenog više neće prolaziti blizu gradske lagune, obećanje je vlasnika brodova za krstarenje, piše Independent.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Kruzer u Splitu Počela sezona U Splitu sve vrvi gostima: "Hoteli i privatni iznajmljivači vrlo su zadovoljni brojkama"

Od početka prosinca brodovi koji teže preko 96 tisuća tona izbjegavat će rutu koja ih vodi preblizu Trgu svetog Marka. Aktivisti koji žele zabraniti njihov dolazak tvrde da oslobađaju velike struje koje predstavljaju prijetnje osjetljivim temeljima Venecije.

FOTO Drama u splitskoj luci: Kruzer jedva izvukli remorkerima

Uskoro će se pristupiti pronalasku alternativnog rješenja koje neće biti štetno za okoliš, te neće naštetiti gospodarstvu. 'Drago mi je da su tvrtke za krstarenje dobrovoljno pristale na prometna ograničenja', rekao je Paolo Costa, predsjednik Lučke uprave Venecije.

Godišnje kroz grad prođe 650 kruzera, a prate ih prosvjedi mještana i ekologa. Iz organizacije koja se bori protiv velikih brodova u Veneciji ističu kako divovska plovila u sat vremena proizvede onečišćenja koliko 15 tisuća automobila. U sklopu najnovijeg sporazuma kruzeri su se obvezali da neće koristiti gorivo s više od 0,1 posto sumpora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene