Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se doista dogodilo?

TKO JE UBOJICA? Tri scenarija koja mogu objasniti ubojstvo kraj Kremlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki za njegovu smrt okrivljuju Vladimira Putina, neki čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova. No, prava je istina mnogo složenija.

Prije točno godinu dana, u središtu Moskve, na mostu nedaleko od Kremlja, ubijen je Boris Nemcov, jedna od najistaknutijih figura ruske opozicijske scene. U povijesti postkomunističke Rusije takvo ubojstvo nikada prije nije viđeno.

Tko je ubio Nemecova, još uvijek nije utvrđeno iako je Rusija optužila petoricu muškaraca da su izvršili ubojstvo. No, sve je to dosta neuvjerljivo, a tri su scenarija što se stvarno dogodilo i zbog čega je ubijen Boris Nemcov.

UBOJSTVO JE NARUČIO KREMLJ

Kada je objavljeno da je žestoki kritičar Vladimira Putina, Boris Nemcov pogođen s četiri metka s leđa, ruski je predsjednik odmah bio glavni osumnjičeni za naručeno ubojstvo. No, činjenica je da Nemcov posljednjih godina nije učinio ništa zbog čega bi Putinu bio ozbiljna prijetnja. Upozoravao je na korupciju i povezanost Kremlja s ratom u Ukrajini, ali gledajući situaciju u Rusiji, to i nisu toliko ozbiljne stvari zbog kojih bi se Putin uzrujavao. Osim toga, kada je došlo do velikih prosvjeda 2011/2012. koji su izazvali stvarnu opasnost od velikih političkih nemira usmjerenih protiv vlasti, Nemcov je bio jedan od vođa koji su smirili situaciju i tako pomogli Kremlju. Kasnije je Nemcov priznao da nije želio krvoproliće u Moskvi.

ČEČENSKA VEZA

Uhićenja navodnih počinitelja Nemecovog ubojstva, koji su čečenskog podrijetla, navode da iza svega stoji Ramzan Kadirov, predsjednik Čečenije. On je jednog od optuženih nazvao 'istinskim domoljubom'. Osim toga, Nemcov i Kadirov imaju povijest napetih odnosa - kada se Nemcov usprotivio jačanju predsjedničkih ovlasti u Čečeniji i njezine autonomije, Ramzan mu je kazao 'da bi ga ta takav govor trebalo ubiti'. Ukrajinska kriza potaknula je Kadirova da izrazi lojalnost Putinu pa su mnogi zaključili da bi atentat na Nemcova bio još jedan dokaz te lojalnosti. No, s druge strane, Nemcov nije bio prijetnja za Kadirova. I kada bi se dokazalo da su oporbenjaka ubili čečenski osumnjičenici, to ne bi bio dokaz da iza zavjere stoji Kadirov.

ŠPEKULACIJE I TEORIJE

Osim prve dvije, još je nekoliko teorija o tome tko je ubio Borisa Nemcova. Prema jednoj, to su ruski nacionalisti koji su se borili kao dobrovoljci u istočnoj Ukrajini. Neki su pak skloni vjerovati da iza svega stoje ukrajinski simpatizeri koji su Nemecovim ubojstvom koje bi 'prišili' Kremlju htjeli destabilizirati Rusiju, a od njega napraviti mučenika, piše Russia direct.

Nemcova kćerka, Žana, smatra kako je Putin odgovoran jer slučaj ubojstva još nije riješen.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin tijekom govora u ruskoj državnoj Dumi Neimenovani neprijatelj Putin na sastanku s čelnicima Dume govorio o neuspjehu neprijatelja: "Nitko nikada nije uspio zastrašiti narod Rusije"

'Rekao je da će kontrolirati istragu, a sada imamo rezultat kojim nitko nije zadovoljan', kazala je za AP.

Nemecovi pristaše na godišnjicu njegove smrti održat će mimohod u Moskvi no ne i na mjestu gdje je ubijen jer vlasti to nisu dozvolile.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene