Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francusko istraživanje

GMO kukuruz smrtonosan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laboratorijski miševi, koje su znanstvenici hranili GMO kukuruzom, umirali su mlađi i češće su obolijevali od raka nego životinje koje se normalno hrane, pokazalo je francusko istraživanje.

'Ovi su podaci alarmantni!', kazao je Gilles-Eric Seralini, profesor na Sveučilištu Caen i stručnjak za genetski modificiranu prehranu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Naime, laboratorijski miševi, koje su znanstvenici hranili GMO kukuruzom, umirali su mlađi i češće su obolijevali od raka, nego životinje koje se normalno hrane, pokazalo je francusko istraživanje objavljeno u časopisu 'Food and Chemical Toxicology', piše welt.de.

>> Znate li koji su GMO proizvodi dopušteni na našim policama?

Znanstvenici su, za potrebe istraživanja, promatrali 200 laboratorijskih miševa u razdoblju od dvije godine. Jedna je grupa hranjena kukuruzom tipa NK603, a druga kukuruzom, koji je prskan pesticidima. Obje vrste kukuruza genetski su modificirane. Treća grupa hranjena je konvencionalnim kukuruzom, koji je također tretiran, ali u znatno manjoj količini, nego prethodne dvije vrste.

'17 mjeseci od početka istraživanja, u grupi koja je hranjena GMO kukuruzom bilo je pet puta više mrtvih životinja, nego u grupi koja je hranjena nemodificiranim kukuruzom', kazao je Seralini. 'U genetskim modifikacijama kukuruzu se dodaju svojstva koja su tolerantna prema pesticidima, pa kukuruz kao posljedicu stvara svoje pesticide', dodao je.

Francuska je, u borbi protiv genetski modificiranog uzgoja, zabranila uzgoj i uvoz genetski modificiranog kukuruza. Iz EU, pak, javljaju da se prvo mora dokazati štetnost genetski modificiranog kukuruza po ljude, životinje i okoliš, da bi se u potpunosti, na području cijele EU, zabranio njegov uzgoj ili uvoz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene