Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planiranje obitelji pada u vodu

Je li 2017. godina u kojoj smo izgubili kontrolu nad rastom globalne populacije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalni napori da se pomogne milijunima žena da planiraju obitelj i uhvati ukoštac s neodrživim rastom populacije raspadaju se, upozoravaju aktivisti.

Cilj osmogodišnjeg programa da se kontracepcija osigura za više od 100 milijuna žena u siromašnim zemljama počeo je propadati. Vidljivo je to i iz ispravljene predikcije Ujedinjenih naroda o kretanju broja stanovnika do kraja stoljeća.

Pročitajte i ovo Pravo na pobačaj u Francuskoj - 4 Ispisala povijest "Ovo je povijesni događaj": Tisuće ljudi na ulicama Pariza, prva zemlja na svijetu koja je u svoj ustav unijela pravo na pobačaj Američki predsjednik Joe Biden Nove podjele u društvu Biden na strani pobornika za pravo na izbor: "Zapamtite moje riječi: Vrhovni sud nakon pobačaja kreće na istospolne brakove"

Zabrinutost oko drastičnog povećanja broja populacije raste. Među glavnim uzrocima nekontroliranog rasta jest rezanje troškova za programe planiranja obitelji koje su financirale SAD, piše Independent. Ta je država najveći donator programa s više od 607 milijuna dolara godišnje, stoga rezanje troškova s njihove strane ostavlja vidljive posljedice.

Summit, koji se održava na dan populacije, za stolom će okupiti dužnosnike iz više od 50 zemalja koji će razgovarati kako da poboljšaju napore planiranja obitelji.

Cilj da se pristup modernoj kontracepciji omogući 120 milijuna žena i djevojaka do 2020. postavljen je prije pet godina. Zasad je ta kontracepcija omogućena za jedva 30 milijuna, odnosno gotovo 20 milijuna manje nego što je bilo predviđeno za 2017.

Zašto je toliko važno baviti se pristupačnosti kontracepcije? Ako žene kontroliraju svoj fertilitet, smanjuje se smrtnost novorođenčadi, poboljšavaju se ekonomske prilike žena te smanjuje nekontrolirani rast svjetske populacije. Prema predviđanjima do 2023. godine na Zemlji će živjeti osam milijardi ljudi, a do 2050. – 10 milijardi. Najbrži rast odigrat će se upravo u onim zemljama u kojima nije osigurana potreba za planiranjem obitelji.

Polovica predviđenog rasta dogodit će se u Africi, kontinentu s najvećom stopom nataliteta i najmanjim pristupom modernoj kontracepciji. Pojedini stručnjaci smatraju da povećanje afričke populacije neće samo potaknuti još veće migracije, nego bi također moglo igrati ulogu i širenju terorističkih skupina.

Nastojanje globalnih institucija da se suoče s ovim problemom narušeno je odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da smanji izdavanja za ustanove za planiranje obitelji u zemljama Trećeg svijeta.

''Za svijet je veoma važno da se izbori za pravo žene o vlastitom fertilitetu. U tom smislu, summit o planiranju obitelji dolazi u dobro vrijeme'', rekla je Katja Iversen, šefica organizacije za planiranje obitelji ''Women deliver''.

U rješavanje problema uključena je i Melinda Gates, supruga najimućnijeg čovjeka na svijetu. ''Financiranje je smanjeno sada kada ga trebamo najviše jer najveća generacija djevojaka dosad ulazi u adolescentnu dob. Ako ih se osnaži da odluče kada će imati obitelj, mogu uložiti u sebe, a posljedično tome i u svoje obitelji. Ako ih se ne osnaži, mogu završiti u istom krugu siromaštva kao i njihovi roditelji'', rekla je Gates.

Prema institutu Guttmacher, cijena potrebe po ženi u siromašnim zemljama za modernu kontracepciju, košta 1,75 dolara godišnje, a smanjila bi slučajne i neželjene trudnoće za 75 posto, čime bi drastično pao i broj pobačaja.

O ovom će problemu u utorak na summitu u Londonu raspravljati dužnosnici više od 50 zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene