Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu to mogli podnijeti

Glazbom i propagandnim porukama bacili Sjevernu Koreju na koljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom napeta četiri dana činilo se da će se napetost između Sjeverne i Južne Koreje eskalirati.

Tenzije su na istoku bile sve jače nakon što je Južna Koreja optužila Sjevernu da je postavila mine koje su ranile dva vojnika na granici, piše news.com.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

Pjongjang je odbio preuzeti odgovornost i time potaknuo Seul na ofenzivu. Dok su pokazivali svoju vojnu moć, glavna taktika Južne Koreje bila je napad K-popom, odnosno puštanjem glasne glazbe mladih i iznimno popularnih bendova Južne Koreje koji su prezreni u Sjevernoj te drugih informacija.

Iako se ostatku svijeta korištenje glasne glazbe u svrhu borbe protiv neprijatelja može učiniti neobičnim, Južna Koreja jako dobro poznaje svog susjeda i naum je urodio plodom. Neprijatelj je sjeo za stol na pregovore.

'TITANI' IZ SJEVERNE KOREJE U 'vještine' vojnika s ove snimke teško je i povjerovati

Kako kaže, dr Justin Hastings, ako Sjeverna Koreja nešto mrzi, onda su to informacije iz vanjskog svijeta. Vlasti su se bojale da bi se njihovim građanima mogao svidjeti utjecaj ne samo južnog susjeda već i Zapada. A upravo je južnokorejska pop glazba pod velikim utjecajem zapadne glazbene industrije.

'Glasnim se zvučnicima u Sjevernu Koreju slala informacija', kaže dr. Hastings. Pregovorima koji su trajali 40 sati, dogovoreno je da će Južna Koreja ugasiti zvučnike, a Sjeverna povući podmornice kojima je prijetila ratom te izrazila žaljenje zbog posljedica mina koje su postavili na granici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene