Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavile vlasti

Glavni sjevernokorejski špijun pobjegao u Južnu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik sjevernokorejskih špijuna pobjegao je iz svoje domovine, tvrde u Južnoj Koreji.

Još prošle godine iz Sjeverne Koreje pobjegao je tamošnji zapovjednik špijuna, tvrde vlasti u Seulu. Ova vijest objavljena je nakon što je otkriveno da 13 Sjeverokoreanaca koji su pobjegli iz domovine, radi u istom restoranu u Kini. Bila je to najveća skupina prebjega od kada je Kim Jong Un preuzeo vlast 2011., piše Guardian.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Ministarstvo obrane i ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje potvrdilo je da se radi o čelnom čovjeku špijunske službe sjevernog susjeda. Međutim, oba su ministarstva odbila dati detaljnije informacije o ovom prebjegu.

Smatra se da je agencija za koju je radio bila odgovorna za dva smrtonosna napada u Južnoj Koreji u kojoj je 2010. poginulo 50 osoba.

Iako je već bilo prebjega iz špijunskih redova, nikada Sjevernu Koreju nije napustila ovako visokorangirana osoba.

Od 1953. iz Sjeverne Koreje pobjeglo je 29.000 stanovnika, samo u Južnu Koreju, a brojke o stvarnom ukupnom broju osoba koje su u strahu od vlasti napustile tu zemlju daleko je veći. Mnogi od njih svjedočili su o okrutnom režimu i iznimno teškom životu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene