Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojni zapovjednik libijskog NTC-a

'Glavni cilj oaza Džofra, Sirt i Bani Valid sekundarni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski gradovi Bani Valid i Sirt su sekundarni ciljevi, a glavni je cilj oaza Džofra, na jugu zemlje, jer se tamo nalaze brojna skladišta oružja progadafijevih snaga.

'Ono što nam je važno nisu Sirt i Bani Valid, već je važno dočepati se Džofre zbog skladišta oružja i streljiva', kazao je Mustafa Al-Samou, jedan od vojnih zapovjednika Nacionalnog prijelaznog vijeća u Misrati.

U oazi Džofri, na oko 300 kilometara od Misrate, nalaze se tri grada koja su još u rukama snaga odanih Gadafiju - Hun, Sokra i Vadan.

'Predsjednik NTC-a Mustafa Abdeldžalil dao je gradovima u oazi ultimatum za pregovore koji 'počinju danas i neće trajati više od 48 sati', objasnio je Al-Samou.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapovjednik tvrdi 'Nismo smaknuli Gadafija, pokušao sam mu spasiti život' Slika nije dostupna Htio je suđenje Libijski premijer: Volio bih da Gadafi nije ubijen

'Ući u to područje nama ne predstavlja problem, ali se nadamo da ćemo to učiniti na miroljubiv način', dodao je te objasnio da se u oazi Džofra nalazi 280 velikih skladišta oružja i streljiva te da Europljani i Amerikanci žele da to oružje pokupe borci iz Misrate kako ne bi završilo u susjednim zemljama.

Borbe oko uporišta Gadafijevih snaga

Istovremeno u okolini dva glavna uporišta podržavatelja Gadafijeve vlasti danas su izbile teške borbe kada su borci lojalni Gadafiju plotunima raketa počeli gađati snage prijelazne vlade na prilazima gradovima.

Plotuni raketa Grad ispaljeni su na položaje snaga Nacionalnog prijelaznog vijeća izvan Bani Valida i istočno od Gadafijevog rodnog grada Sirte.

S crte bojišta, koja se sada nalazi samo 5 kilometara od Bani Valida, dižu se stupovi dima, a zrakoplovi NATO-a nadlijeću bojište. Zapovjednici snaga NTC-a na terenu su rekli da su Gadafijeve snage pokušale probiti njihove linije tijekom noći gađajući raketama jedan od njihovih položaja 30 kilometara van Bani Valida, ali su odbačene nakon manjih sukoba.

U Teassainu, 90 kilometara istočno od Sirte, svjedoci su vidjeli razmjenu vatre raketama između snaga NTC-a i Gadafijevih snaga. 

Snagama u Bani Validu i Sirti dan je rok do subote da dogovore svoju predaju NTC-u, no takvi su ultimatumi i ranije bili produžavani. Predsjednik prijelazne vlade Mahhmud Džibril je, međutim, jučer u Tripoliju izjavio da će se njegove snage boriti ako budu napadnute.

U Niger stigla nova skupina Gadafijevih dužnosnika

Nova skupina od 14 dužnosnika iz vlasti Moamera Gadafija, među kojima je general Ali Kana zadužen za Gadafijeve postrojbe na jugu zemlje, došla je u grad Agadez na sjeveru Nigera.

Izvori tvrde da su u skupini i četiri visoka dužnosnika, među kojima i dva generala. Lokalni nigerski dužnosnik je rekao da je drugi general Ali Šarif al-Rifi koji je zapovijedao Gadafijevim zračnim snagama.

Izvjestitelj Reutersa iz Agadeza je rekao da su četvorica visokih libijskih dužnosnika odsjela u luksuznom hotelu u predgrađu za koji se vjeruje da je u Gadafijevu vlasništvu.

'Skupina je stigla u četiri terenska vozila u četvrtak popodne', rekao je jedan izvor i dodao da su ih pratile nigerske snage sigurnosti.

Još nema nigerskog službenog komentara dolaska libijskih dužnosnika. Niger je ranije rekao da je dopustio Libijcima dolazak na svoj teritorij iz humanitarnih razloga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene