Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ih se i držati?

PRIMIRJE U SIRIJI Ovo su glavne točke rusko-američkog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije o primirju Siriji treba omogućiti "bitno smanjenje nasilja u Siriji i otvoriti put miru putem pregovora u toj zemlji", rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Taj sporazum, kojeg je odobrio sirijski režim, ali ga je oprezno dočekala oporba režima Bašara al-Asada, mogao bi do dovesti do neviđene rusko-američke vojne suradnje protiv džihadista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovoreno primirje Utihnule borbe u Alepu, Turska priprema šatorski grad za izbjeglice Slika nije dostupna SIRIJSKI PREDSJEDNIK ODGOVOR KOJI JE ZGROZIO SVIJET Asad o tome spava li noću

Glave točke sporazuma prema izjavama šefova diplomacija SAD-a i Rusije, Johna Kerryja i Sergeja Lavrova su:

1. Prekid zračnih udara režima na područja gdje je nazočna oporba, a tu odredbu američki državni tajnik Kerry drži temeljem sporazuma. Ona se ne odnosi na područja pod kontrolom skupine Islamska država (IS) i Fronte Fateh al-Sham, koje Moskva i Washinghton smatraju terorističkim. Kerry je istaknuo da se ukoliko pobunjeničke skupine žele zadržati vjerodostojnost, moraju u potpunosti distancirati od Fronte al-Sham i od IS-a.

2. Obje strane, režim i umjereni pobunjenici se moraju obvezati da neće izvoditi napade ni pokušati zauzimati teritorij i da će poštivati primirje.

3. Ulazak humanitarne pomoći u opkoljena ili teško dostupna područja, među kojima Alep. Demilitarizacija ceste Castello koja vodi od pobunjeničkih četvrti. Slobodno kretanje civila, pomoći i proizvoda po području Ramuse, jugozapadno od grada.

4. Uspostavu zajedničkog rusko-američkog centra koji za razmjenu informacija potrebnih za određivanje teritorija pod kontrolom Fronte al-Cham i pobunjeničkih skupina. Ukoliko se primirje i humanitarni pristup održe cijeli tjedan, SAD i Rusija će uspostaviti suradnju protiv IS i Fronte Fateh al-Sham, posebice koordinacijom zračnih udara na određena područja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene