449770
449770
449770
449770
449770

PRIMIRJE U SIRIJI Ovo su glavne točke rusko-američkog sporazuma

  • , 10.09.2016., 21:45
  • Autor:
  • komentara

Sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije o primirju Siriji treba omogućiti "bitno smanjenje nasilja u Siriji i otvoriti put miru putem pregovora u toj zemlji", rekao je američki državni tajnik John Kerry.

 
 
 
 
Sergej Lavrov i John Kerry (Foto: AFP)
Sergej Lavrov i John Kerry (Foto: AFP)

Taj sporazum, kojeg je odobrio sirijski režim, ali ga je oprezno dočekala oporba režima Bašara al-Asada, mogao bi do dovesti do neviđene rusko-američke vojne suradnje protiv džihadista.

Glave točke sporazuma prema izjavama šefova diplomacija SAD-a i Rusije, Johna Kerryja i Sergeja Lavrova su:

1. Prekid zračnih udara režima na područja gdje je nazočna oporba, a tu odredbu američki državni tajnik Kerry drži temeljem sporazuma. Ona se ne odnosi na područja pod kontrolom skupine Islamska država (IS) i Fronte Fateh al-Sham, koje Moskva i Washinghton smatraju terorističkim. Kerry je istaknuo da se ukoliko pobunjeničke skupine žele zadržati vjerodostojnost, moraju u potpunosti distancirati od Fronte al-Sham i od IS-a.

2. Obje strane, režim i umjereni pobunjenici se moraju obvezati da neće izvoditi napade ni pokušati zauzimati teritorij i da će poštivati primirje.

3. Ulazak humanitarne pomoći u opkoljena ili teško dostupna područja, među kojima Alep. Demilitarizacija ceste Castello koja vodi od pobunjeničkih četvrti. Slobodno kretanje civila, pomoći i proizvoda po području Ramuse, jugozapadno od grada.

4. Uspostavu zajedničkog rusko-američkog centra koji za razmjenu informacija potrebnih za određivanje teritorija pod kontrolom Fronte al-Cham i pobunjeničkih skupina. Ukoliko se primirje i humanitarni pristup održe cijeli tjedan, SAD i Rusija će uspostaviti suradnju protiv IS i Fronte Fateh al-Sham, posebice koordinacijom zračnih udara na određena područja. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se