Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera WikiLeaks

Glasnogovornik State Departmenta podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik američkog State Departmenta Philip Crowley jučer je podnio ostavku nakon što je izazvao pomutnju izjavom da je vojni tretman osumnjičenog informanta WikiLeaksa 'smiješan i glup', što je prisililo predsjednika Baracka Obamu da njegovo pritvaranje brani kao 'primjereno'.

'S obzirom na posljedice mojih primjedaba, za koje preuzimam punu odgovornost, podnio sam ostavku državnoj tajnici Hillary Clinton', navodi se u priopćenju ureda glasnogovornika State Departmenta. Crowley je izjavu o uvjetim pritvora za ročnika Bradleya Manninga u zatvoru marinske baze Quantico dao pred malobrojnom publikom u Massachusettsu, a od predsjednika Obame je u petak na konferenciji za tisak u Bijeloj kući zatraženo da komentira njegovu izjavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počeli ih financirati 2006. WikiLeaks objavio: SAD tajno pomaže sirijsku oporbu Slika nije dostupna Dokaz o pokretanju istrage? SAD od Twittera traži podatke o Assangeu

>> Dokumente kopirao na CD Lady GaGe da bi izazvao anarhiju

Manning, 23-godišnji ročnik iz Bethesde u državi Maryland, u vojnom je pritvoru od prošlog lipnja pod optužbom da je odgovoran za najveće curenje američkih povjerljivih dokumenata u povijesti. Kao pripadnik vojno-obavještajne postrojbe u Iraku, pribavio je na tisuće povjerljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, te više od 250.000 diplomatskih bilješki State Departmenta, koje je dostavio 'zviždačkoj' internetskoj stranici WikiLeaksu. Manning se u zatvoru baze Quantico u Virginiji, nalazi u samici 23 sata dnevno, a zbog navodne opasnosti od samoubojstva prisiljen je spavati gol. Njegov je odvjetnik takav tretman nazvao degradirajućim a Amnesty International je upozorio da se može raditi o kršenju njegovih ljudskih prava.

U medijima je prenesno kako je Crowley u Massachusettsu izjavio da ne razumije zašto vojska drži Manninga pod tim uvjetima, nazivajući ih 'smiješnim, kontraproduktivnim i glupim'. Također je rekao da je vojni pritvor pravo mjesto za Manninga. Obama je potom u petak rekao kako je pitao Pentagon jesu li uvjeti pritvora primjereni i ispunjavaju li osnovne standarde. 'Zajamčili su mi da jesu', rekao je Obama, izbjegavši odgovoriti na upit slaže li se, ili ne, s Crowleyevom ocjenom.

Crowley je u priopćenju o ostavci, istakao da je s komentarom o Manningovu pritvoru htio istaknuti širi, čak strateški, učinak djelovanja koje poduzimaju američke agencije za nacionalnu sigurnost svakoga dana i njihov utjecaj na globalni položaj i vodstvo SAD-a. 'Provođenje vlasti u današnjim izazovnim vremenima i neumornom medijskom okruženju mora biti pametno i u skladu s našim zakonima i vrijednostima, dodao je Crowley.

Državna tajnica Hillary Clinton je kazala da je Crowleyevo službovanje u State Departmentu bilo 'motivirano dubokom posvećenosti javnoj politici i javnoj diplomaciji'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene