Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Generalni štrajk u Brazilu

Neredi i nasilje: Napadnuta predsjednička vila, zapaljeni autobusi, sukobi s policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom prvog generalnog štrajka nacije u posljednjih 20 godine prosvjednici u Brazilu palili su autobuse, sukobili su se s policijom u nekoliko gradova i marširali na rezidenciju predsjednika Michela Temera u Sao Paolu.

Sindikati su pozvali na štrajk kako bi izrazili ljutnju zbog nastojanja predsjednika Michela Temera da mjere štednje ugradi u nove zakone. Temer je kazao kako je potrebno uvesti promjene u zakon o radu kako bi se nadvladala recesija te najavio i reformu mirovinskog sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Vrbovcu Udomili osobe s mentalnim poteškoćama pa ih pretvorili u robove: Tukli ih, zaključavali po noći, tjerali da rade Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama

Sindikati i društvene zajednice pozvali su milijune radnika, uključujući i osoblje javnog prevoza, bankare i prosvjetne radnike, na štrajk i najavili kako će to biti najveći štrajk u povijesti Brazila.

Prosvjednici su postavili blokade u više gradova, uključujući Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte i Braziliju.

Blokiran je pristup međunarodnoj zračnoj luci u Sao Paolu, ne voze autobusi, podzemna željeznica i vlakovi, a većina privatnih i državnih škola diljem zemlje su zatvorene.

U centru Rio de Janeira prosvjednici su zapalii najmanje osam autobusa i sukobili se s policijom. Policija je protiv maskiranih prosvjednika koristila i suzavac i gumene metke. Za sada nitko nije uhićen za paljenje autobusa. 

Unatoč prosvjedima, Temer i članovi njegove vlade desnog centra proglasili su štrajk neuspješnim. Kazali su kako su sindikati "ciljali" na javni prijevoz kako ljudi koji su željeli doći na posao - ne bi mogli.

Sindikati pak, štrajk ocjenjuju vrlo uspješnim, i ukazuju na sudjelovanje milijuna radnika u ključnim sektorima poput autoindustrije, naftne industrije, školstva, pa čak i bankarstva. Štrajkovi su pogodili svih 26 država i federalni distrikt.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene