Obavijesti Video Pretražite Navigacija

General Petraeus traži od američkih vojnika da ne muče iračke zatočenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki general David Petraeus, zapovjednik Međunarodnih snaga u Iraku, zatražio je od svojih vojnika da ne zlostavljaju iračke zatočenike, nakon što je objavljeno izvješće prema kojemu je više od trećine američkih vojnika sklono zlostavljanju.

"Neki mogu reći da treba dopustiti stanoviti oblik zlostavljanja radi dobivanja informacija od neprijatelja. U krivu su", piše general u pismu upućenom snagama u Iraku koje je objavljeno na internetskoj stranici Međunarodnih snaga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti" Ilustracija Riječ je o Srbinu Unakaženo tijelo bez prstiju pronađeno u stanu u Beču: "Način egzekucije ukazuje na balkansku mafiju"

"Uz činjenicu da su takvi postupci nedvojbeno nezakoniti, povijest nas uči da uglavnom nisu ni korisni ni nužni", dodao je.

"Savršeno razumijem osjećaje koji se mogu javiti u Iraku. Vidjeti smrt kolege kojeg je ubio barbarski neprijatelj može uzrokovati ogorčenost, ljutnju i želju za trenutačnom osvetom", priznao je Petraeus.

"No u svemu što činimo, moramo poštovati pravila i vrijednosti koji nas tjeraju da prema neborcima i zatočenicima postupamo s dostojanstvom i poštovanjem. Mi smo ratnici, ali i ljudska bića", zaključio je.

41 posto vojnika kopnene vojske i 44 posto marinaca u Iraku misle da zlostavljanje treba primijenjivati radi spašavanja života ili dobivanja važnih informacija, prema izvješću Pentagona. 

Oko 10 posto upitanih vojnika izjavilo je da je mučilo iračke civile bilo uništavanjem njihove imovine, bilo premlaćivanjem, premda to nije bilo nužno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene