Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zauvijek ću pripadati svemiru"

Umro posljednji čovjek koji je hodao Mjesecom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki astronaut Eugene Cernan, posljednji astronaut koji je hodao Mjesecom, umro je u ponedjeljak u 82. godini života, priopćila je američka svemirska agencija NASA.

Cernan, isto tako jedan od prvih ljudi koji je išao u svemirsku šetnju, umro je okružen obitelji, rekla je NASA u priopćenju.

Pročitajte i ovo Zlatko Šimić Tužna vijest Iznenada preminuo novinar Zlatko Šimić Juroslav Buljubašić iznenadna smrt U Italiji preminuo jedan od najbogatijih Hrvata, poduzetnik Juroslav Buljubašić

Cernan i kolega astronaut Apolla 17 Harrison Schmitt postali su članovi najeksluzivnijeg kluba u svemiru 11. prosinca kada su stupili iz svojeg lunarnog modula na površinu Mjeseca. Samo još 10 drugih ljudi, sve američki astronauti, je to učinilo ranije, a otada nijedan više.

Tijekom tri dana oni su prešli više od 30 km u lunarnom vozilu i prikupili više od 100 kg kamenja u 22 sata istraživanja kratera i brda.

"Znam da sam se promijenio u protekla tri dana i da više ne pripadam samo Zemlji", napisao je Cernan, bivši mornarički probni pilot, u svojim memoarima pod naslovom "Posljednji čovjek na Mjesecu". "Zauvijek ću pripadati svemiru". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene