Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osebujne ličnosti

Gdje su nestala Gadafijeva djeca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet se pita gdje je Gadafi, ali i gdje je njegova obitelj.

Klan svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija razilazi se po svijetu i nekoliko je njegovo djece izbjeglo u inozemstvo, neki su poginuli, a za dio njih boravište je nepoznato, kao što se ne zna ni gdje se krije sam pukovnik koji je više od 40 godina vladao zemljom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pustinja nije nijema' Umjetnička duša: Pogledajte izložbu slika Saifa al-Islam Gadafija Slika nije dostupna Časnik NTC-a tvrdi 'Saif Gadafi se želi predati sudu u Haagu'

Mohamed

Mohamed Gadafi, rođen 1970., najstariji je i jedini sin iz prvog pukovnikova braka s Fatihom al-Nuri (od koje se razveo 1970.). Vrlo utjecajan i samozatajan, predsjedao je libijskim telekomunikacijama i libijskim olimpijskim odborom. U kolovozu su ga ustanici nakratko uhitili, no uspio je pobjeći. Sklonio se u Alžir 29. kolovoza.

Saif al-Islam


Redovito su ga predstavljali kao očeva nasljednika. Saif Al-Islam (na arapskom 'islamska sablja'), najstariji je Gadafijev sin s drugom suprugom Safijom Farkaš. Rođen 25. lipnja 1972., doktorirao je filozofiju na London School of Economics i dugo se predstavljao kao reformator. Istaknuo se kao posrednik u postupku oslobađanja bugarskih bolničarki 2007., koje su bile osam godina zatočene pod optužbom da su hotimice zarazile djecu virusom HIV. Također je postigao sporazume o odšteti obiteljima žrtava u napadima Lockerbie i DC-10 UTA. Njegov reformatorski imidž raspao se potpuno kada je ustanicima obećao more krvi čim je izbila proturežimska pobune. Traži ga Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog zločina protiv čovječnosti. Skrovište mu je nepoznato.

Sadi Gadafi

Rođen 25. svibnja 1973., sportaš. Imao je bogatu nogometnu karijeru u Libiji, dogurao i do reprezentacije. Kasnije je pokušao bezuspješno pokušao igrati u nekoliko talijanskih prvoligaških klubova. Godine 2003., bio je osam mjeseci suspendiran pošto je bio pozitivan na anabolički steroid nandrolon. Predsjednik je upravnog vijeća libijske arapske investicijske kompanije koja drži 7,5 posto udjela u Juventusu. Godine 2004., odrekao se nogometne karijere i preuzeo zapovjedništvo nad elitnom vojnom postrojbom. Sklonio se 11. rujna u Nigeru, pošto je ranije izrazio spremnost predati se 'braći pobunjenicima'.      Vlasnik televizijskog kanala iz Damaska pročitao je poruku u 'ime Gadafija' koji je htio da to uradi. 'Borit ćemo se do kraja, do pobjede i ne možemo dopustiti kolonizaciju Libije', navodno je poručio Gadafi

Muatasim

Rođen 1975., liječnik i karijerni vojnik. Bio je na čelu Vijeća za nacionalnu sigurnost i glavni konkurent Saifu Al-Islamu. Sumnjalo se da je jednom pokušao državni udar, no uspio je povratiti očevu milost nakon kratkog egzila u Egiptu. Ne zna se gdje je.

Ajša


Rođena 1977., elegantna žena duge plave kose. Jedina Gadafijeva biološka kći. Odvjetnica je i predsjedala je humanitarnom zakladom Vatasimu. Nakon 2001., branila je bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina. U misiji na Filipinima je pregovarala je s islamističkom skupinom Abu Sajaf oslobađanje zapadnih talaca. Bila je veleposlanica dobre volje UN-a, ali je svjetska organizacija to imenovanje povukla. Izbjegla je 29. kolovoza u Alžir.

Hanibal

Rođen 1978., školovani vojnik koji je izazvao prijepor između Libije i Švicarske. Sa suprugom Aline bio je uhićen 2008. u Ženevi jer je zlostavljao svoje osoblje, a zatim pušten uz jamčevinu. Protiv njega je pokrenut sudski postupak, a Tripoli je zahtijevao da se službeni Bern ispriča za uhićenje. Hanibala švicarsko pravosuđe tereti za nasilje prema posluzi. Afera je stavljena ad acta. Francusko pravosuđe osudilo ga je 2005., na četiri mjeseca zatvora uvjetno zbog nasilja prema trudnoj supruzi. Izbjegao je u Alžir.

Saif al-Arab


Rođen 1980., Saif Al-Arab bio je najviše samozatajan među Gadafijevim sinovima. Školovao se za vojnog časnika u Njemačkoj i bio je blizak ocu. Ubijen je 30. travnja 2001., u napadu NATO-a, potvrdilo je nekoliko izvora, a među njima i apostolski nuncij u Tripoliju Giovanni Innocenzo Martinelli.

Hamis


Rođen 27. svibnja 1983., Hamis je najmlađi Gadafijev sin. Školovan u Rusiji, bio je zapovjednik elitne postrojbe Specijalnih snaga. Igrao je važnu ulogu u gušenju pobune u Bengaziju. Vojna baza kojom je zapovijedao u Tripoliju posljednja je pala u ruke ustanika nakon NATO-ova napada 27. kolovoza. Ondje je pronađeno pedesetak pougljenjenih tijela zatvorenika. Nove vlasti objavile su 28. kolovoza da je Hamis možda ubijen u sukobima s pobunjenicima. Njegova je smrt bila objavljena već nekoliko puta, ali nije nikad potvrđena.

Moamer Gadafi ima i dvoje usvojene djece. Sin Milad nepoznat je javnosti, a kći Hana ubijena je navodno u američkom napadu 1986. na Tripoli. Njemački dnevnik Die Welt i nekoliko drugih izvora tvrde da je Hana zapravo živa i zdrava. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene