Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet puta više

Gazprom odrapio Ukrajini za plin dodatnih 11,4 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski Gazprom 'odrapio' je ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogaz novi račun za plin u visini od 11,4 milijardi dolara, što je čak pet puta veći iznos od prijašnjeg dugovanja.

Politička kriza u Ukrajini, koja traje već četiri mjeseca, okrenula je Rusiju protiv SAD-a i Europske unije, nakon što su uveli sankcije Moskvi zbog pripajanja krimskog poluotoka. Novim računom za plin Moskva povećava pritisak na Kijev u dosad najvećem sukobu između Istoka i Zapada od Hladnoga rata.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar"

Izvor iz Gazproma kaže da je 11,4 milijardi dolara dodano na prethodni dug od 2,2 milijarde dolara, koje se od Naftogaza potražuju za isporuke plina u 2013. i 2014. godini. Dodaje i da je novi račun poslan Naftogazu u srijedu, te da je vezan uz neuspjeh te kompanije da ispuni klauzulu ugovora o isporukama plina "uzmi ili plati".

Ratno stanje: Ukrajinske snage krenule u akciju, ubijeno 'do pet' militanata

Klauzula "uzmi ili plati" podrazumijeva da potrošači trebaju platiti plin bez obzira je li im on fizički stvarno i isporučen.

Naftogaz je trebao uvesti 41,6 milijardi prostornih metara plina prema uvjetima iz ugovora za 2013. godinu, ali mu je isporučeno svega 12,9 milijardi prostornih metara plina, navodi izvor iz Gazproma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene