Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Performans trajao 10 minuta

Gay aktivisti zaustavili promet u Beogradu zbog zabrane Pridea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori Parade ponosa i gay aktivisti održali su danas u centru Beograda na Terazijama mini performans, u znak protesta zbog zabrane parade, koja je bila zakazana za sutra.

Aktivisti LGBT organizacija na nekoliko minuta su zaustavili promet na Terazijama i raširili transparent na kojem je pisalo 'ljubav. normalno', pritom uzvikujući 'ljubav je ljudsko pravo'. Poslije toga, aktivisti su na ulici razlili farbu u duginim bojama, simbol borbe za prava LGBT populacije.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg na pro-palestinskom prosvjedu u Švedskoj - 3 Uoči Eurosonga Policija odvela Gretu Thunberg s propalestinskog prosvjeda: "Nećemo dopustiti da si operu savjest" Prosvjed roditelja ubijene djece - 5 prosvjed ispred škole i vlade Roditelji djece ubijene u "Ribnikaru" traže da škola postane memorijalni centar: "Ne razumijem potrebu da gurnemo sve pod tepih"

Uz osiguranje od strane policije, prosvjed je završen u desetak minuta bez incidenata. Predstavnik organizacijskog odbora 'Parade ponosa' Goran Miletić izjavio je na konferenciji za novinare da ne vjeruje kako su sigurnosne procjene toliko loše, da skup nije mogao biti održan i dodao da je od sinoć stiglo mnogo poruka solidarnosti aktivista iz drugih zemalja.

'Pride se mogao održati, ali je nedostajala politička volja', rekao je Miletić, dodajući da su do četvrtka navečer organizatori imali uvjerenja da će se gay pride održati, prenosi Mondo.

Odluka srbijanskih vlasti da zabrani za nedjelju najavljeni mimohod homoseksualaca, beogradski Gay Pride, predstavlja 'crni dan za ljudska prava', priopćila je u subotu međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI). 'Srbijanske su vlasti, kao i 2009., pokleknule pod pritiscima desničarskih skupina koje nikako da shvate ili poštuju slobodu izražavanja zajamčenu srbijanskim ustavom i zakonom', stoji u priopćenju Sian Jones, istraživačice AI-a za Balkan.

Potporu 'Paradi ponosa' izrazilo je pak više od 30 nevladinih organizacija za ljudska prava i više od dvadeset članova akademske zajednice sa srbijanskih sveučilišta, srbijanski pravobranitelj te veleposlanstva Njemačke, Nizozemske, Švedske i Norveške. Na prošlogodišnjoj 'Paradi ponosa' 10. listopada, prvoj nakon devetogodišnje stanke, u sukobima oko 6.000 njezinih protivnika i policije u Beogradu je privedeno oko 250 izgrednika, a ozlijeđeno je oko 150 policajaca. Po riječima beogradskoga gradonačelnika, počinjena je šteta veća od milijun eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene