Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat i samo rat

Gates želi čitavu južnu Aziju uvući u lov na talibane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Robert Gates, koji poziva na zajedničku akciju protiv afganistanskih i pakistanskih talibana, stigao je u četvrtak u nenajavljen posjet Pakistanu koji je objavio da idućih šest do 12 mjeseci ne planira novu ofenzivu protiv talibana.

Gates, koji je iz Indije doputovao u dvodnevni iznenadan posjet Islamabadu, želi pritisnuti Pakistance da vojne operacije prošire u plemenskim područjima i protjeraju pobunjenike povezane s afganistanskim talibanima i gerilcima terorističke mreže Al Kaide. 'Samo pritiskom svih tih skupina s obiju strana granica Afganistan i Pakistan moći će se riješiti tog zla jednom za svagda', napisao je Gates u dnevniku The New Daily, prenosi agencija dpa. Naprotiv, pakistanska vojska ustvrdila je da ne može u novu ofenzivu protiv terorista idućih šest do 12 mjeseci, koliko je potrebno da stabilizira učinke sadašnje ofenzive i pacificira to područje, rekao je vojni glasnogovornik, general Athar Abas.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

>> Pakistan: 15 mrtvih u napadu američke bespilotne letjelice

Islamabad je vojnu ofenzivu protiv talibana utaborenih u Južnome Vaziristanu, počeo prije tri mjeseca s oko 30.000 vojnika, vojnim helikopterima i borbenim zrakoplovima i tvrdi da je talibane natjerao u bijeg i sada to područje treba pacificirati. Pakistan tvrdi da ne može otvarati više bojišnica istodobno, a upravo to žele Amerikanci, koji su od 2001. s Islamabadom dogovorili rat protiv terorizma i nastoje da Pakistan rat podupre u cijeloj regiji. Napose žele da Pakistan napadne pogranične enklave gdje su utočišta našli afganistanski talibani, objašnjava agencija Reuters. Američki ministar obrane je doduše priznao strah Islamabada od kontraučinka nove američke taktike u Afganistanu gdje Washington jača operacije i šalje novih 30.000 vojnika.

Gates nastoji dobiti što širu potporu te je o talibanskoj prijetnji razgovarao i s indijskim dužnosnicima netom prije dolaska u Islamabad. Teroristi predvođeni Al Kaidom, sa svojim snažnim uporištima u Afganistanu i Pakistanu, žele destabilizirati cijelu južnu Aziju i mogli bi izazvati rat između Indije i Pakistana, dviju nuklearnih sila, rekao je Gates dužnosnicima u Indiji, piše dpa. Gates je pritom pohvalio indijsku reakciju na terorističke napade na njezin grad Mumbai krajem 2008., sa 166 žrtava, no zamjerio je Indiji njezino, po njegovu mišljenju pretjerano strpljenje pred mogućom novom prijetnjom. Gates je regiju posjetio uoči međunarodne konferencije o Afganistanu zakazane za 28. siječnja u Londonu.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene