Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slabo financiranje

Gates: Afganistan je ukazao na slabosti NATO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Robert Gates u utorak je u govoru pred Sveučilištem za nacionalnu obranu (NDU) u Washingtonu ukazao na temeljne slabosti NATO-a i kritizirao 'demilitarizaciju' Europe.

Govoreći o 'krizi' u Savezu, Gates je kazao kako je Afganistan ukazao na temeljne slabosti u NATO-u koje mogu ugroziti njegovu održivost u suočavanju s budućim sigurnosnim prijetnjama. Ukazao je na veliki problem u slabom financiranju NATO-a, nazvavši ga 'dugoročnim, vrlo ozbiljnim i sustavnim', koji su brojne američke administracije bezuspješno pokušale popraviti. 'To je simptom dubljeg problema u kojem se vidi kako se percipiraju prijetnje NATO-u, procjenjuju potrebe obrane i određuju prioriteti potrošnje', kazao je Gates. Gates je uputio i pohvale saveznicima u NATO-u, rekavši da su u posljednja tri mjeseca pokazali 'neusporedivu razinu predanosti' ratnim naporima povećanjem broja vojnika u Afganistanu s 30.000 prošloga ljeta, na 50.000 ove godine. 'Po svakom mjerilu to je izuzetan podvig', rekao je. NATO-ova proračunska stiska odražava veći kulturni i politički trend u Savezu, rekao je Gates. Nakon desetljeća uspjeha u sprečavanju izbijanja sukoba na europskom kontinentu, zemlje članica NATO su propustile modernizirati svoje vojske, oslanjajući se umjesto toga superiornu vojnu moć SAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Gates traži alternativna rješenja

NATO ne smije biti 'tigar od papira'

Afganistan je, međutim, pokazao da supersila ne može sama uspjeti u sukobu koji zahtijeva ne samo tradicionalne vojne snage, već i civilnu stručnost i jaku međunarodnu potporu. 'Demilitarizacija Europe, gdje veliki dio javnosti i političke klase ima averziju prema vojnoj sili i rizicima koji idu uz to, postaje smetnja postizanju stvarne sigurnosti i trajnog mira u 21. stoljeću', rekao je Gates na forumu o promjeni strateškog koncepta NATO-a, na Sveučilištu Nacionalne obrane u Washingtonu. Opasnost leži u tome da potencijalni budući protivnici mogu u NATO-u gledati 'tigra od papira', istakao je. 'Sve to treba biti poziv na buđenje jer NATO treba ozbiljne, dalekosežne i hitne reforme za rješavanje krize koja je stvarana godinama', rekao je Gates. Dužnosnici NATO-a u Europi uvelike prihvaćaju Gatesove procjene problema. Zamjenik norveškog ministra obrane Espen Barth Eide rekao je za Associated Press da je 'Gatesova kritika razumljiva', ali da povećanje sredstava iz europskih članica NATO-a ne treba očekivati.

'Svatko ima svoj pogled na rat u Afganistanu'

'Nije vjerojatno da će proračuni za obranu u Europi rasti. Oni opadaju gotovo u svim zemljama', rekao je Eide. U Pragu je Michal Thim iz udruge za međunarodne odnose, nezavisnog češkog 'think-tanka', rekao da Gatesovi komentari nisu iznenađujući, piše Washington Post. 'Sjedinjene Države su zabrinute obrambenom politikom europskih saveznika već dugo vremena', rekao je Thim. On je protumačio Gatesove primjedbe kao dokaz da Obamina administracija gubi strpljenje s Europom. Za Keesa Homana, bivšeg direktora nizozemskog vojnog koledža, a sada direktora Clingendael instituta, 'think-tanka' u Haagu, Gates je samo djelomično u pravu oko široke averzije prema ratu u Europi. Europljani će se boriti kad vide da je to u njihovom vlastitom interesu, rekao je on. Problem je s Afganistanom da oko tog rata nema konsenzusa. 'Ne postoji jedinstven pristup Afganistanu. Svatko ima svoj pogled', rekao je Holman. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene