Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Popularan među aktivistima

Garzon suspendiran zbog pokretanja istrage o Francovim zločinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski sudac je suspendiran jer je pokrenuo istragu o zločinima za vrijeme Francove diktature.

Španjolski sudac Baltasar Garzon je suspendiran sa svojeg radnog mjesta. Suspendiralo ga je Opće vijeće za pravosuđe. Prijeti mu suđenje jer je zlorabio svoje ovlasti kada je 2008. godine otvorio istragu o zločinima počinjenim u vrijeme diktature Francisca Franca. Zločini počinjeni od 1936. do 1939. za vrijeme španjolskog Građanskog rata se nalaze pod amnestijom. Sudac Garzon je zbog toga bio prisiljen prekinuti svoju istragu. U veljači je Vrhovni sud presudio kako je Garzon ignorirao amnestiju iz 1977. godine pokretanjem istrage.

Pročitajte i ovo Prosvjed studenata Akademije - 1 profesoru izglasano nepovjerenje ADU stao na stranu studenata, profesorica upozorava - suspenzija nije dovoljna: "Kolegica je još u strahu. Išlo je tako daleko da joj je prijetio smrću" Slika nije dostupna Otrov u konjaku 'ETA planirala otrovati suca Garzona'

54-godišnji sudac je popularan među španjolskom političkom ljevicom, ali i aktivistima međunarodnih organizacija za ljudska prava. On tvrdi da je pokretanje istrage bilo legalno, no određeni desni političari ga optužuju da pokreće samo slučajeve koji su politički motivirani. Garzon je poznat i po svojim napadima na međunarodne ličnosti kao što je čileanski vojni diktator Augusto Pinochet ili vođa al-Kaide Osama bin Laden.

Početkom ovog tjedna, Garzon je navodno zatražio dopust kako bi mogao raditi za Međunarodni kriminalni sud (ICC) i to sedam mjeseci, javlja BBC. Za vrijeme Građanskog rata, ali i tokom Francovog režima koji je uslijedio, u Španjolskoj su nestali deseci tisuća građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene