Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije Ganić oslobođen'

Ganić i dalje pod istragom zbog slučaja 'Dobrovoljačka ulica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Milorad Barašin izjavio je da je ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i dalje pod istragom zbog moguće odgovornosti za ratne zločine počinjene u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u svibnju 1992. godine, unatoč činjenici da je sud u Londonu odbacio zahtjev za Ganićevo izručenje Srbiji koja ga tereti za to kazneno djelo.

'Nije Ganić oslobođen. U pitanju je samo negativna odluka o izručenju na zahtjev Srbije', kazao je tužitelj Barašin, kako ga u četvrtak citira 'Dnevni avaz', i dodao da se istražni postupak protiv Ganića nastavlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna 'Dvostruka pobjeda' Ganić se vratio u Sarajevo, dočekale ga stotine simpatizera

>> Ganić se vratio u Sarajevo, dočekale ga stotine simpatizera

Iz Tužiteljstva BiH objašnjeno se kako odluka suda u Londonu kojom je odbijen zahtjev Srbije za Ganićevo izručenje ne odnosi na srž predmeta.

'Što se nas tiče, Ganić je i dalje po istragom Tužiteljstva BiH u predmetu 'Doborovoljačka ulica'. To je njegov status, a pozitivna je stvar što će konačnu riječ o cijelom slučaju reći ipak pravosuđe BiH i što će o svemu odlučivati tijela države BiH', kazao je Grubešić.

U pisanoj odluci britanskog suca Timothy Workmana koji je odlučivao o zahtjevu Srbije za Ganićevim izručenjem, među ostalim, nalazi se tvrdnja da je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu doista počinjen ratni zločin iako nema dokaza da je za to odgovoran sam Ganić.

'Vjerujem da je u interesu pravde da ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici bude procesuiran, no još je više u interesu pravde da se pred sud izvedu istinski odgovorne osobe. Kada je u pitanju Ejup Ganić ne vidim ništa drugo do politički motivirani proces kako bi se zadovoljila optužba', piše u odluci suda Workmana.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. svibnja 1992. godine došlo je do sukoba između pripadnika Teritorijalne obrane BiH i vojnika bivše JNA koji su se u koloni povlačili iz tadašnjeg zapovjedništva Druge armijske oblasti. Veći broj časnika i vojnika JNA tada je poginuo, a dio ih je zarobljen te kasnije razmijenjen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene